Kitajske devizne rezerve najnižje v šestih letih

Članek slika

Kitajske devizne rezerve so se januarja zmanjšale za 12,3 milijarde dolarjev na 2998 milijard dolarjev in se s tem prvič po šestih letih spustile pod mejo 3000 milijard dolarjev, je sporočila kitajska centralna banka. Gre za simbolični mejnik v kitajskih prizadevanjih za zajezitev odtekanja kapitala iz države.

Upočasnjena rast drugega največjega gospodarstva na svetu je v kombinaciji s šibkim juanom investitorje v minulih mesecih prepričala v prenos denarja na račune v tujini. Kitajske oblasti so nato okrepile juan, ki ga je dušil močan dolar, in devizne rezerve so se hitro zmanjšale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po ocenah analitikov bo padec rezerv pod mejo 3000 milijard dolarjev povzročil dodaten pritisk na kitajske odločevalce in spodbudil debato o tem, koliko časa lahko kitajska centralna banka tako spodbuja nacionalno valuto.

Oblasti so skušale odtekanje denarja iz države zajeziti tudi s še dodatno zaostritvijo že tako togih pravil za državljane, ki želijo svoj denar poslati v tujino. Pritisk slednjih še vedno ostaja visok, zato obstaja bojazen, da trenutne politike ne bodo zadostovale, menijo analitiki.

Tokratno znižanje je sicer manjše od tistega iz decembra in novembra lani, ko se je količina rezerv zmanjšala za 41 oziroma 70 milijard dolarjev, a je bila takrat izhodiščna vrednost rezerv višja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja