Kitajska lani s 6,7-odstotno, najpočasnejšo rastjo BDP po letu 1990

Članek slika

Kitajska je leto 2016 sklenila s 6,7-odstotno krepitvijo gospodarske dejavnosti, kar predstavlja najpočasnejšo rast po letu 1990. Glede na leto 2015 je bila rast nižja za 0,2 odstotne točke. V Pekingu so s številkami zadovoljni, saj nakazujejo stabilnost, a analitiki stabilizacijo pripisujejo predvsem nevzdržno hitri rasti posojil.

Lanska 6,7-odstotna rast kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP) je na ravni vladnih pričakovanj, ki so se gibala med 6,7 in sedmimi odstotki. Četudi predstavlja najpočasnejšo rast po letu 1990, kitajski statistiki ocenjujejo, da gre za "dober začetek" pri izpolnjevanju vladnega cilja, po katerem bo država do leta 2020 beležila okoli 6,5-odstotno rast, poročajo tuje tiskovne agencije.

Lansko leto se je za Kitajsko začelo precej pesimistično, a se je drugo največje gospodarstvo na svetu pozneje pobralo in s stimulativnimi ukrepi v zadnjem četrtletju zabeležilo celo prvo medletno rast v dveh letih. V zadnjem četrtletju je bila rast v letni primerjavi 6,8-odstotna.

Analitiki opozarjajo, da je rast posledica nevzdržnih ukrepov, razmaha na področju nepremičnin in razrahljane denarne politike, ob tem pa pričakujejo nadaljevanje stimulativnih fiskalnih ukrepov. Kot navajajo, se mora država naučiti nadzirati stroške in konkurenčnosti pri cenah, ob tem pa sprijazniti, da bližnjic ni. Peking se bo moral spopasti s strukturnimi reformami.

So pa na Kitajskem zazrti tudi v ZDA, kjer bo danes prisegel novi predsednik Donald Trump. Ta je že nakazal, da je vse prej kot naklonjen Kitajski. Imenoval jo je za valutno manipulatorko in napovedal visoke dajatve na izdelke, uvožene iz te države.

Kitajski statistiki so danes objavili še, da se je kitajska industrijska proizvodnja lani okrepila za 0,6 odstotka, trgovina na drobno pa za 10,4 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja