Xi: Gospodarska globalizacija ni kriva za težave sveta

Članek slika

Kitajski predsednik Xi Jinping je v govoru ob odprtju Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v švicarskem Davosu dejal, da nima smisla kriviti gospodarske globalizacije za težave sveta, mora pa biti globalizacija bolj vključujoča in trajnostna. Ostro je nastopil proti protekcionizmu, ki po njegovem mnenju ni rešitev za gospodarstvo.

Xi se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zavzel za uravnoteženje gospodarske globalizacije. Globalne institucije je označil za nezadostne in ocenil, da bi morale biti bolj predstavniške.

Nova mednarodna trgovinska vojna po Xijevem mnenju ne bi prinesla nobenih koristi, iz nje pa ne bi nihče odšel kot zmagovalec.

Ostro je nastopil tudi proti protekcionizmu, ki je po njegovih besedah "tako kot zaklepati se v temno sobo". "Morda smo res zaščiteni pred vetrom in dežjem, a ostaneta zunaj tudi svetloba in zrak," je dejal in imel pri tem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa verjetno v mislih bodočega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je že nakazal svojo protekcionistično politiko.

Letošnje zasedanje, ki naj bi se ga udeležilo okoli 3000 predstavnikov politike in gospodarstva, bo zaznamoval val populizma; pričakovati je, da bo potekalo pod vtisom Trumpove izvolitve.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja