ZPS: Banke lani z manj podražitvami, a brez pocenitev

Storitve podražilo 8 od 14 bank

Članek slika

Banke so bile po ugotovitvah ZPS lani bolj zmerne pri višanju stroškov poslovanja z bančnim računom, čeprav so bile nekatere podražitve mnogo bolj občutne kot v letih prej. ZPS je lani zaznala 21 podražitev, predlani 81, za razliko od prejšnjih let pa tokrat ni zabeležila nobene pocenitve.

Najcenejša Delavska hranilnica, najdražje Sberbank, NKBM in Addiko Bank

Kot so v okviru spremljanja nadomestil za najpogosteje uporabljane plačilne storitve med lanskim in letošnjim januarjem ugotovili v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), so rezultati razlik pri podražitvah veliki prihranki, ki se potrošniku obetajo v primeru zamenjave banke: "Ti so posebej visoki za potrošnike, ki poslujejo na bančnem okencu, saj za klasične bančne račune (brez upoštevanja bančnih paketov) lahko znašajo do 192,46 evra."

Po ugotovitvah ZPS bodo potrošniki za bančni račun najmanj odšteli pri Delavski hranilnici, in sicer 50,54 evra na letni ravni, razmeroma ugodno pa lahko poslujejo še pri Primorski hranilnici Vipava (86,32 evra) in Hranilnici Lon (121,26 evra). Medtem polovica bank potrošniku na letni ravni zaračuna več kot 200 evrov, najdražje so pri stroških klasičnih računov Sberbank, NKBM in Addiko Bank, so navedli.

Visoki so tudi prihranki za uporabnike spletne banke, saj ti za potrošnika, ki zamenja svoj klasični račun za najugodnejšo ponudbo na trgu, znašajo do 72,26 evra. Najugodnejša je Delavska hranilnica, kjer tipični potrošnik na letni ravni odšteje 48,14 evra. Pri Sberbank in Primorski hranilnici Vipava odšteje 51,36 oz. 53,92 evra. Najdražje pri stroških klasičnih računov pa so Banka Koper, NKBM in NLB, so povzeli v ZPS.

Storitve podražilo 8 od 14 bank

Storitve je v minulem letu podražilo osem od 14 bank. Največjo podražitev je ZPS zaznala pri Deželni banki Slovenije, ki je nadomestilo za plačilo položnice na okencu dvignila za 26 odstotkov. Banke so sicer najbolj dražile letne članarine za kartico z odloženim plačilom: Banka Koper za 21 odstotkov, Sberbank za 20 odstotkov in NKBM za 14 odstotkov. Pri slednji so 13-odstotni dvig nadomestila zabeležili še pri direktni obremenitvi. Ostale podražitve so bile nižje od 10 odstotkov, so navedli v ZPS.

V enem letu je bilo v povprečju poslovanje za tipičnega potrošnika, ki posluje na bančnem okencu, dražje za približno 3,3 odstotka, za štiri odstotke pa za potrošnika, ki posluje s spletno banko. Najbolj se je po ugotovitvah ZPS košarica najbolj uporabljanih storitev podražila za komitente Deželne banke Slovenija, pa tudi Unicredita. Skupni stroški poslovanja so ostali nespremenjeni za komitente Abanke, Addiko Bank, BKS Bank, Delavske hranilnice, Gorenjske banke in Hranilnice Lon.

Primerjajte stroške bank

Potrošnikom, ki želijo preveriti, ali za svoje poslovanje z banko plačujejo preveč, ZPS svetuje, naj to preverijo s pomočjo brezplačnega primerjalnika na njihovi spletni strani. Svetujejo pa tudi, naj preučijo ponudbo, saj bančni paketi niso vedno ugodnejši od klasičnih računov.

ZPS je v analizi upoštevala, da tipičen potrošnik na mesec opravi šest plačil z univerzalnim plačilnim nalogom, enega z direktno obremenitvijo, enega s trajnim nalogom, trikrat dvigne gotovino na bankomatu druge banke in uporablja kartico z odloženim plačilom. Pri izračunih ZPS ni upoštevala morebitnih popustov za nove komitente, paketnih popustov ter ugodnosti glede na tip prejemnika ali način plačila.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja