Začel obratovati nov plinovod za oskrbo Krima

Članek slika

Pred kratkim zgrajeni plinovod z ruske celine na polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, je začel delovati. Pipico je simbolično prek videopovezave odprl ruski predsednik Vladimir Putin, prek njega pa se bodo z zemeljskim plinom oskrbovali vsi prebivalci Krima.

Krim z Rusijo nima povezave po kopnem, zato je oskrbovanje njegovih prebivalcev z energenti povzročalo težave. Do priključitve Rusiji je polotok energente prejemal iz Ukrajine.

Putin je na slovesnosti ob začetku obratovanja plinovoda dejal, da gre za še eno zelo pomembno rešitev za dolgoročen razvoj Krima. Kot je dodal, bo plinovod, ki vodi od regije Krasnodarsk do Krima, zagotovil stabilno dobavo plina vsem vrstam potrošnikov na polotoku, je poročala ruska tiskovna agencija Tass. Dolžina plinovoda je 358,7 kilometra.

Rusija trenutno do polotoka gradi tudi 19-kilometrski most za cestni in železniški promet. Putin je danes napovedal, da bodo v letih 2017-2018 na polotoku zgradili tudi dve novi elektrarni z močjo 470 megavatov, ki naj bi Krimu omogočili proizvodnjo električne energije za zadovoljitev vseh potreb po električni energiji.

Krimske oblasti so morale novembra 2015 razglasiti izredne razmere, ko so razstrelili vse štiri visokonapetostne vode, preko katerih se je polotok oskrboval z elektriko. V Krelju so zato pospešili gradnjo neodvisnega energetskega sistema za to območje.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja