ECB zvišala napoved rasti za 2017

Članek slika

Evropska centralna banka (ECB) je danes zvišala napoved rasti za območje evra za prihodnje leto, in sicer z junija napovedanih 1,6 odstotka na 1,7 odstotka. Inflacija naj bi prihodnje leto dosegla 1,3 odstotka, potem ko je ECB poleti predvidevala, da se bo ustavila pri 1,2 odstotka.

V letu 2018 bo po napovedih bruto domači proizvod (BDP) narasel za 1,6 odstotka, cene življenjskih potrebščin pa se bodo zvišale za 1,5 odstotka. Predsednik ECB Mario Draghi je danes predstavil tudi prve projekcije za leto 2109, ko naj bi rast BDP dosegla 1,6 odstotka, inflacija pa naj bi se zvišala na 1,7 odstotka, kar je blizu srednjeročnega cilja ECB, ki je blizu, vendar malenkost pod dvema odstotkoma.

BDP območja evra se je v tretjem četrtletju na četrtletni ravni realno zvišal za 0,3 odstotka, kar je približno toliko kot v predhodnem četrtletju. Dosedanji gospodarski kazalci kažejo, da se bo ta trend nadaljeval tudi do konca leta.

Draghi je danes izpostavil rast zaposlenosti v območju evra, ki je po njegovih besedah posledica strukturnih reform, spodbuja pa večje trošenje gospodinjstev. Vendar pa zaradi tega države po njegovih besedah ne smejo prekiniti s strukturnimi reformami.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja