ECB opozarja na tveganja za finančno stabilnost v območju z evrom

Članek slika

Tveganja za finančno stabilnost v območju z evrom so se znova okrepila, opozarja Evropska centralna banka (ECB). Finančni sistem se je v zadnjih mesecih sicer izkazal za odpornega na šoke, so se pa zaradi politične negotovosti in pričakovanih sprememb ameriške politike povečala tveganja zaradi morebitnih popravkov na trgih.

Kot je ECB zapisala v danes objavljenem polletnem poročilu o finančni stabilnosti, je finančni sistem območja z evrom dobro prestal večkratno nestanovitnost na trgu v zadnjega pol leta. So se pa okrepila tveganja, povezana z morebitnimi popravki na svetovnih trgih.

Politika Fed bi lahko vplivala na evrsko gospodarstvo

ECB namreč pričakuje nadaljnje spremembe v ceni premoženja, ki jih bodo poleg obstoječih ranljivosti na razvijajočih se trgih spodbudili politični dogodki v razvitih gospodarstvih.

"Posledice morebitnih sprememb ameriške gospodarske politike za finančno stabilnost v območju z evrom so v tem trenutku še zelo negotove," so zapisali v ECB in dodali, da bi lahko na evrsko gospodarstvo neposredno vplivala trgovina in morebitno širjenje učinkov zaradi zvišanja obresti in inflacijskih pričakovanj v ZDA.

Zlasti ranljive so banke

Znatno ranljive so še vedno banke v območju z evrom, obeti dobičkonosnosti ostajajo v okolju zadušene gospodarske rasti nizki v celotnem evrskem območju, opozarja ECB. Banke bi se morale soočiti z visokimi ravnmi slabih posojil, visokimi stroški poslovanja in presežno "zmogljivostjo". Obeti za dobičkonosnost bi se lahko sicer izboljšali, če bo zvišana donosnost obveznic evrskega območja, do katere je prišlo v zadnjih tednih, vztrajala, ocenjuje ECB.

Tveganje obstaja tudi za realno gospodarstvo, še posebej bi se lahko kljub prijaznim razmeram na finančnih trgih znova pojavila zaskrbljenost glede vzdržnosti dolga. "Večja politična negotovost bi lahko vodila k politikam, ki bodo bolj notranje usmerjene in bodo zavirale rast," navaja ECB in dodaja, da bi lahko to zamaknilo izvedbo potrebnih fiskalnih in strukturnih reform ter bi lahko v skrajnem primeru obnovilo pritiske na bolj ranljive države.

Negotovost tudi iz naslova investicijskih skladov

Tveganja za finančno stabilnost izvirajo tudi iz nebančnega finančnega sektorja. V zadnjih letih so namreč hitro rasli investicijski skladi in njihovemu večjemu pomenu bi moral slediti tudi ustrezen nadzor, meni ECB. Veliko teh skladov ima neskladja med zapadlostjo obveznosti in premoženjem, kar ob veliki povezanosti s kreditnimi institucijami povečuje možnost, da potencirajo šoke na trgu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja