Analitiki svarijo pred bančno krizo na Kitajskem

Članek slika

Razmerje med posojili in bančnimi vlogami na Kitajskem je doseglo 80 %, pravijo analitiki S&P Global Ratings. Kazalec kaže na sposobnost bančnega sistema pri spopadanju s težavami. Pri S&P Global Ratings ocenjujejo, da je razmerje manjših kreditodajalcev že presego 100 %.

Razmerje raste izredno hitro, kljub vsem prizadevanjem Kitajske vlade, da bi omejila in nadzorovala bančni sistem. S takim tempom bo višina posojil presegla višino bančnih vlog v roku nekaj let in se bo država zelo hitro znašla v finančni krizi, menijo analitiki.

Odvisnost gospodarstva od bančnih vlog

Liao Qiang, direktor S&P Global Ratings v Pekingu, je zaskrbljen in meni, da bo naslednjih nekaj let ključnega pomena. Vlada bo morala omejiti razmerje med posojili in bančnimi vlogami, v nasprotnem primeru se bodo znašli v velikih finančnih težavah. Če se razmerje približa ali doseže 100 %, se država ne bo avtomatsko znašla v finančni krizi. Vendar bo to negativno vplivalo na varčevalce. Strah se lahko hitro razširi in uide izpod nadzora, posledica česar bi bilo nezaupanje v finančni sistem in beg kapitala iz bančnega sistema.

Opozorilo prihaja le dva meseca za tem, ko je Banka za mednarodne poravnave (BSI) Kitajsko posvarila pred bančno krizo. Ustanova je takrat primerjala kazalec med višino posojil in vrednostjo BDP. Kot so takrat povedali, razmerje je najvišje doslej in je obenem tudi precej višje, kot je bilo ob poku balončka v Aziji leta 1997 ter višje od balončka v ZDA, pok katerega je zaznamoval propad investicijske banke Lehman Brothers.

Izredno hitra rast višine posojil, vedno nižja donosnost posojil in rast slabih posojil še povečuje vlogo bančnih vlog v kitajskem bančnem sistemu. Depoziti v tem primeru igrajo vlogo varovalke v primeru težav.

Bančne vloge igrajo na Kitajskem posebno vlogo, saj so rasle skupaj z gospodarstvom in predstavljajo steber bančnega sistema. Kitajske družine in podjetja imajo okoli 22 tisoč milijard dolarjev vezanih vlog, kar je več kot v katerikoli drugi državi na svetu. Zadnji dve desetletji je na Kitajskem veljala omejitev, in sicer da je lahko razmerje med krediti in depoziti največ 75 %. Ta omejitev je bila lani odpravljenja. Takrat je to razmerje znašalo 67 %.

Težave bi še dodatno spodbudile beg kapitala

Ko bo višina posojil presegala višino depozitov, bodo banke prisiljenje iskati denarna pri drugih virih. Kitajski problem je tako notranji dolg. Obstaja tveganje, da bi nov val kapitalskih odlivov prisilil centralno banko, da bi nacionalno valuto branila z zategovanjem denarne politike. Kar bi spodbudilo nov val kapitalskih odlivov in bi se država znašla v negativni spirali.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja