Cene nafte zaradi dvomov v dogovor o omejitvi proizvodnje brez večjih sprememb

Članek slika

Cene nafte se v današnjem azijskem trgovanju niso pretirano spreminjale. Analitiki ocenjujejo, da gre za posledico vse večjih dvomov v to, da se bodo članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec), pa tudi nečlanice kartela, uspele dogovoriti o omejitvi proizvodnje črnega zlata.

Cena zahodnoteksaške nafte se ni spremenila in je ostala pri 49,18 dolarja za 159-litrski sod, severnomorska nafta brent pa se je pocenila za štiri cente na 49,94 dolarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot poroča agencija Reuters, se pred novembrskim zasedanjem Opeca pojavlja vse več dvomov o tem, da se bodo članice tudi dejansko uspele dogovoriti o omejitvi proizvodnje nafte, s čimer bi stabilizirali naftni trg. Za omejitev proizvodnje se zavzema predvsem največja Opecova članica Savdska Arabija, predlog pa podpira Rusija, ki sicer ni članica kartela, je pa največja svetovna proizvajalka.

Po drugi strani Irak, sicer drugi največji proizvajalec Opeca, meni, da bi moral biti iz dogovora izvzet zaradi vojne proti Islamski državi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja