IMF za letos napoveduje 3,1-odstotno globalno gospodarsko rast

Članek slika

Mednarodni denarni sklad (IMF) v svoji najnovejši svetovni gospodarski napovedi, ki so jo objavili pred rednim jesenskim zasedanjem IMF in Svetovne banke, ohranja julijsko napoved za letošnjo svetovno gospodarsko rast pri 3,1 odstotka. V prihodnjem letu naj bi se rast povzpela na 3,4 odstotka.

Globalna rast ostaja šibka; ni videti nazadovanja

Medtem ko je napoved za svet ostala ista kot julija, pa je IMF nekoliko znižal obete razvitim državam in hkrati izboljšal obete za rast razvijajočih se držav, kot sta Kitajska in Indija.

Direktor za raziskave pri IMF Maurice Obstfeld je ob predstavitvi napovedi dejal, da se svet še vedno ni vrnil k trdni, trajni in uravnoteženi rasti, h kateri so nedavno pozivali voditelji držav skupine G20 na Kitajskem. Globalna rast ostaja šibka, vendar pa hkrati ni videti znamenj opaznega nazadovanja.

Počasno okrevanje gospodarstva še posebej škoduje tam, kjer je delitev premoženja še naprej izrazito nagnjena v prid najbogatejšim. V nekaterih bogatih državah zaradi tega prihaja do gibanj, ki za vse tegobe krivijo globalizacijo in iščejo rešitev v zapiranju nacionalnih meja. Tak primer je britanski brexit, drugi pa so ZDA.

Svet nima rezerve za morebitne nove šoke

Rast je predolgo prepočasna in zato prihaja do težav. IMF zato priporoča državam odločne strukturne ukrepe in ne le zanašanje na ukrepanje centralnih bank.

Svet nima rezerve za morebitne nove šoke, ki se lahko pojavijo v obliki pretresov na Kitajskem, novega padca cen surovin, rasti obrestnih mer in postavljanja trgovinskih ovir.

Nekoliko slabša napoved rast razvitih držav

Ameriška gospodarska rast je doslej razočarala. IMF napoveduje, da bo letos le 1,6-odstotna, kar je enako napovedi za celoten blok razvitih držav. Julijska napoved je razvitim za letos napovedovala 1,8-odstotno rast, kar je bilo prav tako slabše od lanske 2,1-odstotne rasti.

Območju z evrom medtem IMF napoveduje 1,7-odstotno rast za letošnje leto ter 1,5-odstotno rast v prihodnjem letu. Kot izhaja iz poročila, bo rast nemškega gospodarstva letos 1,7-odstotna, medtem ko se bo po napovedi sklada v letu 2017 znižala na 1,4 odstotka. Nekoliko slabša je napoved za Francijo, ki naj bi tako letos kot prihodnje let beležila 1,3-odstotno rast.

Manj kot enoodstotno rast bo v letošnjem in prihodnjem letu zabeležila Italija. Letos bo ta 0,8-odstotna, naslednje leto pa bo 0,9-odstotna. Višja je napoved za Španijo. Slednja naj bi letos zabeležila 3,1-odstotno rast, prihodnje leto pa 2,2-odstotno rast BDP.

Veliki Britaniji sklad v luči odločitve za izstop iz EU za letos napoveduje 1,8-odstotno rast, v prihodnjem letu pa dodatno upočasnitev na 1,1 odstotka.

Japonska rast bo še naprej minimalna. Letos le 0,5-odstotna, prihodnje leto pa le za desetinko odstotne točke višja.

Pospešitev rast razvijajočih se držav

Za razvijajoče se trge IMF prvič po šestih letih napoveduje pospešitev rasti. Julija je napovedal 4,1-odstotno rast, tokrat pa za letos 4,2-odstotno in prihodnje leto 4,6-odstotno.

Najhitrejši motor bo Indija s 7,6-odstotno rastjo letos in prihodnje leto, kitajska rast pa se bo z lanskoletnih 6,9 odstotka upočasnila na 6,6 odstotka letos in na 6,2 odstotka v 2017.

Braziliji IMF za letos napoveduje 3,3-odstotno krčenje BDP, v letu 2017 pa sicer rast, a bo ta le na ravni Japonske (0,5 odstotka).

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja