Prva dama IMF svari pred protekcionizmom

Članek slika

Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je v Chicagu izdala opozorila pred idejami protekcionizma in novih trgovinskih omejitev, ki po nepotrebnem ogrožajo svetovno gospodarsko rast. Ta je po zadnji veliki recesiji še vedno krhka.

"Globalno gospodarsko okrevanje je bilo v zadnjih nekaj letih šibko in je takšno še naprej," je na univerzi Northwestern v Chicagu povedala Lagardova in opozorila, da so obeti šibki predvsem za razvite države. "Še vedno se soočamo s problemom globalne rasti, ki je predolgo časa prenizka in koristi le maloštevilnim."

Oba ameriška predsedniška kandidata zavračata nov trgovinski sporazum za območje Tihega oceana (TPP). Medtem ko demokratka Hillary Clinton napoveduje, da bo preostale sporazume večinoma pustila pri miru, pa republikanec Donald Trump grozi s popolnim uničenjem vsega, kar ni v izrazito in izključno korist ZDA.

Lagardova je dejala, da je naraščanje protekcionističnih ukrepov po svetu od leta 2012 in postavljanje trgovinskih ovir propadli recept iz preteklosti in jasen primer kriminalne gospodarske malomarnosti. "Če sedaj obrnemo hrbet mednarodni trgovini, bomo zadušili osnovno gonilo rasti in to v času, ko svetovno gospodarstvo potrebuje vsak košček dobre novice."

Svetovne vlade je obenem pozvala, naj sprejmejo ukrepe proti gospodarskim neenakostim. Med drugim z vlaganjem v izobraževanje deklic, kar je dokazano investicija visokega donosa. Potrebno je tudi izobraževanje in novo usposabljanje delavcev, ki so ostali brez službe zaradi globalizacije in novih tehnologij.

Prihodnji teden se bodo v Washingtonu na rednem jesenskem zasedanju IMF in Svetovne banke zbrali finančni ministri in guvernerji centralnih bank. Ameriške volitve in odločitev britanskih volivcev za izstop iz EU bodo na vrhu dnevnega reda.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja