ECB ohranja nespremenjene obrestne mere

Članek slika

Svet Evropske centralne banke (ECB) danes v skladu s pričakovanji ni posegel v obrestne mere. Ključna obrestna mera za območje evra tako ostaja pri nič odstotkih. Novih nestandardnih ukrepov za povečanje količine denarja v obtoku medtem ni sprejel.

Nespremenjeni sta po seji sveta ECB poleg ključne obrestne mere ostali tudi obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank pri -0,40 odstotka in obrestna mera za mejno posojanje pri 0,25 odstotka. Obrestne mere je banka nazadnje znižala marca.

Svet ECB še naprej pričakuje, da bodo ključne obrestne mere na sedanji ali nižji ravni ostale daljše obdobje in precej dlje, kot bodo trajali neto nakupi vrednostnih papirjev v okviru programa za povečanje količine denarja v obtoku.

Trgi bodo sedaj pozorni na novinarsko konferenco predsednika ECB Maria Draghija in morebitne signale glede novih nestandardnih ukrepov za povečanje količine denarja v obtoku. Nekateri analitiki so pričakovali, da bi svet ECB nove ukrepe lahko sprejel že danes, večina pa je vendarle ocenjevala, da bo to na eni od preostalih dveh sej v tem letu.

Svet je danes potrdil, da bodo mesečni nakupi vrednostnih papirjev v višini 80 milijard evrov potekali do konca marca prihodnje leto ali dlje, vsekakor pa tako dolgo, dokler ne presodi, da se je gibanje inflacije vzdržno približalo inflacijskemu cilju, ki je letna inflacija blizu, vendar malenkost pod dvema odstotkoma.

Med morebitnimi novimi ukrepi se sicer omenja možnost dodatnega podaljšanja programa oz. nekatere posege v njegova pravila, da bi se še povečal nabor instrumentov, ki jih lahko centralne banke odkupovale.

Draghi bo danes predstavil tudi najnovejše napovedi ECB za rast in inflacijo v območju evra.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja