Srečanje Opeca v znamenju morebitnega dviga proizvodnje nafte

Članek slika

Na rednem srečanju se bodo danes sestale članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec). V ospredju srečanja kartela bo po pričakovanjih razprava o morebitnem zvišanju proizvodnje nafte, s čimer bi omejili rast cene črnega zlata. Po ocenah analitikov se Opec ne bo odločil za okrepitev proizvodnje.

Povečanje proizvodnje nafte naj bi umirilo naraščanje cene črnega zlata, vendar pa bi to negativen vpliv pustilo na dobičkih proizvajalcev. Po ocenah analitikov, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, bo Opec proizvodno kvoto pustil nespremenjeno.

Opec utegne povišati proizvodnjo na dejansko načrpano

Opecova ciljna proizvodnja, ki zdaj znaša okoli 24,84 milijona 159-litrskih sodov dnevno, je sicer nespremenjena od začetka leta 2009. Vendar pa po poročanju ameriške tiskovne agencije članice kartela že zdaj presegajo kvote - Opec naj bi tako po ocenah dejansko načrpal 26,15 milijona sodov dnevno.

Opec bi tako utegnil proizvodnjo povišati na dejansko načrpano. Vendar pa takšnemu koraku odločno nasprotujeta Iran in Irak. Iran je namreč prepričan, da ni potrebe po zvišanju proizvodnje in da je naftni trg uravnovešen.

Na dnevnem redu tudi Libija

Na dnevnem redu današnjega srečanja bo po pričakovanjih tudi dogajanje v Libiji. Libija je pred nemiri v državi načrpala 1,4 milijona sodov dnevno, zdaj pa je proizvodnja skoraj ustavljena.

Opec načrpa okoli 40 odstotkov vse svetovne nafte

12 članic Opeca sicer načrpa okoli 40 odstotkov vse svetovne nafte. Cena košarice Opecove nafte se je v ponedeljek v luči srečanja kartela pocenila za 33 centov na 110,11 dolarja za 159-litrski sod.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja