Ali so evropske banke »zdrave«?

Članek slika

Evropske banke že dlje časa niso v najboljšem stanju in vsa negotovost glede odhoda Velike Britanije iz EU ni prav nič pripomogla k »zdravju« bank.

»Vse od finančne krize naprej je bilo veliko negotovosti  in nelagodja, še posebej znotraj evro območja,« je za CNBC dejal Nitin Rakesh, glavni izvršni direktor in predsednik podjetja Syntel. Trenutno se veliko pozornosti posveča Brexit-u in italijanski bančni krizi, zato pri evropski centralni banki upajo, da bodo obremenitveni testi sistemsko pomembnih bank razkrili, da so se banke zmožne soočiti z neugodnimi pogoji trgovanja.

Rezultati obremenitvenih testov sistemsko pomembnih bank (EBA) iz 15 evropskih držav, ki  bodo objavljeni danes, v petek 29.7.16, bodo preučili poslovanje 51 bank. Tem bankam ne bodo podali pozitivne oziroma negativne oznake, kot je bila to praksa v preteklosti, vendar bodo podali generalno oceno »zdravja« bank.
Pri CNBC-ju so pregledali nekaj bank za katere analitiki menijo, da se bodo znašle pod drobnogledom.

Nemške banke

Deutsche Bank se je znašla v težavah, odkar so bili objavljeni rezultati referenduma. Delnice so od začetka letošnjega leta izgubile skoraj 46% vrednosti. Dodatne težave pa povzroča drugo četrtletno poročilo, katero nakazuje padec dobičkov na 987 milijonov evrov  v primerjavi z prvim četrtletnim poročilom, ko je dobiček znašal 2,7 milijard evrov.

Banka je utrpela hud udarec po objavi Mednarodnega denarnega sklada (MDS), ki ja označil nemško banko, kot eno izmed globalno najbolj tveganih bank. Nemško banko so označili kot globalno pomembno sistemsko institucijo.

Italijanske banke

Težavam v italijanskem bančnem sektorju ni videti konca. Banke po celotni regiji, vključno z Unicredit bank, katera velja za največjo italijansko banko, so v letošnjem letu utrpele velike izgube. Delnice Unicredit banke so v letošnjem letu izgubile 60% vrednosti.

Po besedah Maria Peola Toschi, upraviteljice premoženja pri JPMorgan, italijanske banke v prejšnji finančni krizi niso utrpele škode zaradi nepremičninskega in kreditnega mehurčka. Vendar pa so se v trenutnih težavah znašli zaradi dajanja posojil malim in srednje velikim podjetjem, ki predstavljajo jedro italijanskega industrijskega sektorja. Ta podjetja pa teh posojil niso zmožna odplačevati.
Evropski uradniki in italijanski politiki se trudijo najti ustrezno rešitev, s katero bi lahko rešili bančni sistem, kateri se je znašel v velikih težavah na račun slabih kreditov v vrednosti 360 milijard evrov.

Banka Monte dei Paschi di Siena (BMPS)  je še ena izmed velikih italijanskih bank, ki vzbuja skrb pri analitikih. Delnice tretje največje banke so bile v zadnjih mesecih izredno volatilne in so od začetka leta izgubile 70% vrednosti.

Obstaja velika verjetnost, da bo ogromno Italijanskih bank padlo pod minimalne zahteve obremenitvenih testov sistemsko pomembnih bank.

Španske banke

Nekatere največje španske banke, kot so Banco Santander, Banco Popular Español in Banco de Sabadell, so analitiki označili kot tvegane in verjetno ne bodo prestale stresnih testov. Takoj po objavi predvidevanj analitikov se je oglasil Jose Garcia Cantera, glavni finančni direktor banke Santander, ki je zatrdil da bo banka prestala stresne teste.

Banka je po objavi drugega četrtletnega poročila zabeležila dobiček v višini 1,3 milijarde evrov, ki pa je v primerjavi z lanskoletnim dobičkom padel za 49,7%.
Pri banki Bankia so prejšnji teden objavili, da niso zaskrbljeni glede rezultatov testov, ker so se španske banke  pripravile na objavo rezultatov.

Ostale banke, katere vzbujajo skrb

Čeprav Grške banke niso vključene v letošnje teste, so jih nekateri analitiki prav tako označili, kot tvegane oziroma kot banke, ki lahko predstavljajo tveganje. Nekateri analitiki pa so mnenja, da so evropske banke naredile dovolj, da bi lahko prestale obremenitvene teste sistemsko pomembnih bank.

Zaradi zgodovinsko nizkih obrestnih mer in zaradi težav pri ustvarjanju dobička, si banke z visokimi stroški poslovanja najedajo dobičke. Banke znotraj evro območja bi si morale s pomočjo novih avtomatiziranih orodji znižati operativne stroške, je za spletni portal CNBC povedal Nitin Rakesh.

Smiselno se je ozreti tudi na banke, ki niso uspešno prestale testov leta 2014:

•    Avstija: Oesterreichische Volksbanken
•    Belgija: AXA Bank Europe, Dexia
•    Ciper: Hellenic Bank Public Company
•    Grčija: Eurobank Ergasias, National Bank of Greece
•    Republika Irska: Permanent TSB
•    Italija: Banca Carige, Monte dei Paschi, Banca Popolare di Milano, Banca Popolare di Vicenza
•    Portugalska: Banco Comercial Portugues
•    Slovenija: Nova Kreditna Banka Maribor, Nova Ljubljanska Banka

Banke, ki niso prestale testov leta 2010:

•    Španija: CajaSur; Caixa Catalunya; Caixa Sabadell; Caja Duero-Caja Espana and Banca Civica.
•    Nemčija: Hypo Real Estate Holding AG
•    Grčija: Agricultural Bank of Greece SA

Matej Petkovšek je osebni finančni svetovalec Skupine Vzajemci. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja