Gurria: Panama med zadnjimi pri izogibanju davčni preglednosti

Članek slika

Panama je še zadnja med velikimi davčnimi oazami, je danes v Berlinu po izbruhu afere Panamski dokumenti ocenil generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria. "Panama mora počistiti po hiši s takojšnjo implementacijo standardov" davčne preglednosti, je menil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Panama zaostaja pri izpolnjevanju svojih obveznosti

Panama je zadnji veliki osamelec, ki dovoljuje skrivanje denarja pred davčnimi in pravosodnimi organi, je menil Gurria. Po lastnih besedah je še pred nekaj tedni posvaril finančne ministre skupine G20, da Panama zaostaja pri izpolnjevanju obveznosti na področju avtomatične izmenjave informacij o bančnih računih.

"Posledice nedoseganja mednarodnih standardov davčne preglednosti s strani Paname so sedaj na očeh celotne javnosti," je dejal generalni sekretar OECD in Panamo pozval, naj nemudoma uveljavi omenjene standarde.

Številne države že sprožile preiskave

Razkritje medijev o kalnih finančnih vodah okoli Paname so v številnih državah sprožile preiskave. Avstralija je začela preiskavo 800 bogatih strank podjetja Mossack Fonseca. Preiskave sta napovedali Francija in Nizozemska, Španija pa naj bi po navedbah sodnih virov sprožila preiskavo v zvezi s pranjem denarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Italiji so po navedbah finančne policije podjetja, povezana z Mossack Fonseco, pod lupo preiskovalcev že od lani. Nemški pravosodni minister Heiko Maas pa je zagrozil, da bodo morali vsi, za katere se bo izkazalo, da so ravnali v nasprotju z zakonom, odgovarjati pred nemškim sodiščem.

Preiskavo, ki bo ugotavljala, ali so bili storjeni kakršni koli zločini, je napovedala tudi sama Panama. Predsednik srednjeameriške države Juan Carlos Varela je dejal, da bo Panama sodelovala v mednarodnih preiskavah, hkrati pa je napovedal "obrambo podobe naše države".

Mossack Fonseca pomagalo skrivati premoženje

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je v sodelovanju z nemškim Süddeutsche Zeitungom in več kot 100 drugimi novinarskimi organizacijami v okviru projekta #PanamaPapers razkril mrežo okoli pravnega podjetja Mossack Fonseca, ki je bogatim strankam pomagalo skrivati denar v davčni oazi. V mrežo se je med drugim ujelo več kot sto svetovnih politikov, športnikov, slavnih ter drugih posameznikov in podjetij.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja