Renault zaradi emisij pod drobnogledom preiskovalcev

Članek slika

V francoskem avtomobilskem proizvajalcu Renault naj bi po navedbah sindikatov prejšnji teden prišlo do preiskav zaradi domnevnih goljufij z emisijami pri dizelskih motorjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sindikat družbe je javnost o preiskavah obvestil danes, zaradi česar so delnice Renaulta potonile.

Renaultov sindikat je dopoldne sporočil, da so se prejšnji četrtek v več proizvodnih enotah Renaulta oglasili preiskovalci z urada za boj proti goljufijam. Preiskovali naj bi domnevne goljufije avtomobilskega proizvajalca z emisijami pri dizelskih motorjih.

Sindikat sicer o razlogih za preiskavo zgolj domneva. Ker so preiskovalci obiskali Renaultove enote za testiranje standardov in licenciranje motorjev, domnevajo, da gre za preiskave morebitnih goljufij z emisijami.

Preiskovalci so sicer zasegli več računalnikov vodilnih v Renaultu, je še sporočil sindikat.

Delnice Renaulta so zato danes na pariški borzi potonile. Okoli 11.30 po lokalnem času so se gibale približno 20 odstotkov pod izhodiščem pri 69,02 evra. Precej so se pocenile tudi delnice tekmeca Peugeot, padle so za sedem odstotkov na 13,70 evra.

Če bi se izkazalo, da je tudi Renault goljufal z emisijami pri dizelskih motorjih, bi to krepko načelo ugled in poslovanje družbe. Tako se je zgodilo z nemškim Volkswagnom, potem ko se je septembra lani izvedelo, da je ta načrtno manipuliral z izpusti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja