Po ocenah predsednice Feda razmere zrele za višanje obresti

Članek slika

Predsednica ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Janet Yellen ocenjuje, da je ameriško gospodarstvo sedaj zrelo za začetek višanja obrestnih mer. Vendar pa bo Fed vseeno pogledal najnovejše podatke, preden bo o tem sprejel dokončno odločitev.

Naslednje zasedanje Odbora za odprti trg Feda (FOMC) bo 15. in 16. decembra in večina ekonomistov je bolj ali manj prepričanih, da bodo centralni bankirji takrat začeli proces višanja ključne obrestne mere. Ta je zadnjih sedem let zaradi velike finančne krize, ki je izbruhnila leta 2007, praktično na ničli.

Proces bo odvisen od sprotnih podatkov o gospodarstvu

Yellenova je v sredo v govoru pred Ekonomskim klubom Washingtona znova opozorila, da ni tako pomembno, kdaj se bodo odločili za začetek procesa, ampak to, da bo ta proces postopen in ne bo sledil nobenemu načrtu, ampak bo povsem odvisen od sprotnih podatkov o gospodarstvu.

Fed ostaja previden, saj v primeru negativnega scenarija nima več veliko manevrskega prostora. Trenutno sicer ameriškemu gospodarstvu kaže dobro, stopnja brezposelnosti je oktobra padla na pet odstotkov. To sicer po mnenju Yellenove še ni optimalno, saj statistika ne zajema ljudi, ki so obupali nad iskanjem zaposlitve.

Začetek procesa višanja obresti pa je po njenem mnenju pomemben s simboličnega vidika, kot dokaz napredka gospodarstva od velike recesije 2007-2009.

Yellenova je optimistična

Yellenova je optimistična, da bodo posledice trdnega dolarja in nizkih cen nafte kmalu izpuhtele in se bo inflacija začela približevati ciljni vrednosti dveh odstotkov. Prav tako je ne skrbi, če FOMC pri svojih odločitvah ni soglasen, saj ima rada nasprotna mnenja in zavrača skupinsko mišljenje, ki lahko zavede.

Preberite tudi: Centralne banke ustvarjajo teren za rast evropskih delnic

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja