Federal Reserve se pripravlja na višanje obrestne mere

Članek slika

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) se pripravlja na višanje obrestne mere. Tako kažejo prepisi zadnjega zasedanja odbora za odprti trg, ki je potekalo 27. in 28. novembra; člani odbora so na zasedanju menili, da bodo gospodarski pogoji na naslednjem zasedanju 15. in 16. decembra že morda zreli za začetek višanja obrestnih mer.

Odbor za odprti trg se oktobra ni odločil za začetek višanja ključne obrestne mere, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, ker je bilo poročilo o zaposlovanju in stopnji brezposelnosti v septembru šibko. Poleg tega pa je inflacija še vedno prenizka.

Vendar pa so bili člani odbora glede na prepise zasedanja zadovoljni z rastjo potrošniške porabe v tretjem četrtletju leta in z odpornostjo ameriškega gospodarstva na splošno v luči poletnih pretresov na finančnih trgih.

Menili so, da se lahko gospodarske razmere do sredine decembra že tako izboljšajo, da lahko začnejo višati obresti, ki so praktično na ničli vse od konca leta 2008.

Vmes je prišlo izjemno dobro poročilo o zaposlovanju in stopnji brezposelnosti za oktober, ki je pokazalo nazadovanje stopnje brezposelnosti na pet odstotkov in odprtje 271.000 novih delovnih mest.

Decembrsko zvišanje skoraj zagotovljeno

Večina analitikov meni, da je začetek višanja obrestnih mer v decembru že skoraj zagotovljen, če seveda poročilo o zaposlovanju za november ne bo zelo slabo. Inflacija se še vedno ni približala cilju dveh odstotkov, ki naj bi bil idealen za usklajeno rast ekonomije in zaposlovanja.

Predsednica Feda Janet Yellen je 4. novembra v kongresu dejala, da je višanje obresti po decembrskem zasedanju 'živa možnost', vendar pa je kot vedno opozorila, da bo vse odvisno od razmer. To je povedala večina njenih kolegov tudi na zasedanju konec oktobra.

Preberite tudi: Centralne banke ustvarjajo teren za rast evropskih delnic

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja