Podjetja v ZDA septembra okrepila zaposlovanje

Članek slika

Ameriška podjetja so septembra neto ustvarila 200.000 novih delovnih mest, kar je 14.000 več kot avgusta, je razvidno iz danes objavljenih podatkov družbe ADP. Po mnenju glavnega analitika pri Moody's Analytics Marka Zandija se s po okoli 200.000 novimi delovnimi mesti na mesec ZDA približujejo ničelni stopnji brezposelnosti.

"Ameriški zaposlitveni stroj še naprej dobro in konsistentno ustvarja službe," je bil zadovoljen Zandi.

Podatki zasebnega podjetja ADP kažejo le podatke o zaposlovanje v zasebnem, ne pa tudi javnem sektorju. Bolj pomembno bo zato poročilo o zaposlovanju in brezposelnosti v avgustu, ki ga bo v petek objavilo ministrstvo za delo, uradni podatki vlade pa poleg zasebnega spremljajo tudi statistiko zaposlovanja v javnem sektorju.

Analitiki pri tem pričakujejo, da je celotno ameriško gospodarstvo septembra neto ustvarilo 205.000 novih služb, pri 5,1 odstotka pa naj bi nespremenjena ostala tudi najnižja raven brezposelnosti v sedmih letih.

"Podatki ADP še naprej ne kažejo na upočasnjevanje trenda. Enako kažejo tudi podatki o registrirani brezposelnosti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal glavni ekonomist pri High Frequency Economics Jim O'Sullivan.

Manjša podjetja nekoliko previdnejša

Ob tem je iz poročila ADP razvidno, da so več kot polovico novih delovnih mest ustvarili v velikih podjetjih z več kot 500 uslužbenci.

To naj bi po mnenju vodje ADP Research Institute Ahu Yildirmaz pomenilo, da so manjša podjetja nekoliko previdnejša, saj so se v zadnjem času nekoliko povečali strahovi glede odpornosti ameriškega gospodarstva.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja