Janet Yellen napoveduje začetek višanja obresti še letos

Članek slika

Predsednica ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Janet Yellen je v predavanju na univerzi Massachusetts v Amherstu poslala jasno sporočilo, da se bodo obrestne mere v ZDA začele višati že letos. Pri tem zadnji razvoj dogodkov na svetovnih gospodarskih in finančnih trgih ne bo bistveno vplival na politiko Feda.

Pred zadnjim zasedanjem Odbora za odprti trg Federal Reserve (FOMC) so bila pričakovanja o začetku višanja ključne obrestne mere, ki je od konca leta 2008 na ravni med 0 do 0,25 odstotka, razdeljena na polovico.

FOMC se na koncu ni odločil za začetek postopnega in umirjenega višanja obrestnih mer med drugim zaradi upočasnitve kitajske gospodarske rasti in trdnega dolarja, pa morda tudi zaradi pozivov Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), naj se še malce počaka, da se države v razvoju lahko bolje pripravijo na to.

Nizka stopnja inflacije je začasen pojav

FOMC obresti najverjetneje ni povišal, ker ni bilo treba, saj inflacije ni na obzorju. Vendar pa je Yellenova v Amherstu dejala, da bo inflacija v prihodnjih letih začela postopno naraščati in FOMC mora ukrepati preventivno.

Nizka stopnja inflacije je po mnenju Yellenove začasen pojav in večinoma posledica nizkih cen nafte in trdnega dolarja. Ameriško gospodarstvo je dovolj trdno, da doseže maksimalno zaposlenost in stabilno stopnjo inflacije, zaradi tega bo treba začeti višati obresti.

"Fed mora ukrepati in preprečiti nove špekulacije, ki bodo vodile v neprimerna tveganja in spodkopale finančno stabilnost," je menila Yellenova.

Njen govor oziroma predavanje je bilo tako dolgo, da ji je proti koncu zmanjkalo moči in se je skoraj onesvestila, zato so ji preventivno nudili prvo pomoč. Ni bilo hujšega in po malce počitka je nadaljevala s svojim urnikom.

Jim Yong Kim pozdravil politiko Fed

Zamudo pri začetku višanja obresti pa je v četrtek pozdravil predsednik Svetovne banke Jim Yong Kim, ki je menil, da so države v razvoju s tem dobile nekaj prostora za lažje dihanje.

Svetovna banka jih bo zda še naprej vzpodbujala, da sprejmejo potrebne ukrepe in reforme, da po višanju obresti v ZDA ne bo pobega investitorjev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja