Centralna banka ZDA ni začela višati obrestne mere

Članek slika

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) se na koncu dvodnevnega zasedanja ni odločil za spremembo v denarni politiki in ključna obrestna mera je ostala na med 0 do 0,25 odstotka, kjer je že od konca leta 2008. FOMC je morda nekoliko presenetljivo navedel globalna gibanja kot dejavnik pri odločitvi.

Analitiki so to razlagajo kot posledico zaskrbljenosti zaradi upočasnitve kitajske gospodarske rasti, ki je konec avgusta pretresla svetovne finančne trge. Newyorški borzni indeksi so zjutraj najprej, padli, potem pred objavo odločitve FOMC narasli, takoj po objavi pa ostali umirjeni.

FOMC je sporočil, da se gospodarske aktivnosti še naprej zmerno širijo, poraba gospodinjstev in fiksne investicije zmerno rastejo, stanovanjski sektor se še naprej izboljšuje, kakor tudi trg delovne sile, izvoz je šibkejši, inflacija pa ostaja nizka deloma zaradi nižjih cen energije.

Izjava FOMC omenja zadnji razvoj dogodkov na svetovnih gospodarskih in finančnih trgih, ki lahko zadrži širitev gospodarskih aktivnosti in bodo še bolj pritisnili na inflacijo vsaj za krajše obdobje. Obeti za gospodarske aktivnosti in trg delovne sile so uravnoteženi, vendar pa bo FOMC še naprej opazoval dogajanja na tujem.

Odločitev FOMC, ki na kratki rok pričakuje sedanjo nizko raven inflacije, na srednji rok pa gibanje proti cilju dveh odstotkov, ni bila sprejeta soglasno. Proti je bil član odbora Jeffrey Lacker, ki je želel povišanje ključne obrestne mere za 0,25 odstotka.

Preostali člani so mnenja, da je sedanja stopnja ključne obrestne mere za zdaj ustrezna. Kako bo naprej, pa bo odvisno od razvoja dogodkov glede trga delovne sile, inflacije, inflacijskih pričakovanj in razvoja dogodkov na svetovnih gospodarskih in finančnih trgih.

Ugibanja se nadaljujejo

Naslednje zasedanje FOMC bo konec oktobra in igra ugibanja o morebitnem začetku višanja obrestnih mer, ki je zaznamovala poletje od julija naprej, se lahko začne znova.

Predsednica Federal Reserve Janet Yellen je na novinarski konferenci povedala, da FOMC še vedno pričakuje, da bo s politiko višanja obrestnih mer začel letos, in sicer ne glede na globalne nezanesljivosti, ki lahko zavrejo ameriško gospodarsko rast.

Kot pravi, je potrebno spremljati kaj se dogaja na globalnih trgih, vendar pa je kondicija ameriškega gospodarstva dobra, in bo takšna še naprej. Kot vedno je zavrnila določitev datuma začetka višanja obresti. "Ne morem vam dati recepta," je dejala.

Slabše napovedi za ameriško gospodarstvo

Federal Reserve je po odločitvi FOMC prav tako izdala nove ocene glede gospodarske rasti, inflacije in zaposlovanja. Te so nekoliko nižje od prejšnjih junijskih. Namesto 1,9-odstotne in 2,5-odstotne rasti gospodarstva ZDA v letošnjem in prihodnjem letu, Federal Reserve sedaj napoveduje 2,1-odstotno za letos in 2,2-odstotno za 2016.

Ocena inflacije se je za letos znižala z 0,7 na le 0,4 odstotka, za prihodnje leto pa z 1,8 na 1,7 odstotka.

Stopnja brezposelnosti naj bi bila letos petodstotna, kar je 0,3 odstotka manj od junijske napovedi. Prihodnje leto naj bi se stopnja brezposelnosti spustila na 4,8 odstotka, kjer naj bi ostala do leta 2018.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja