Stopnja brezposelnosti v ZDA upadla na 5,1 odstotka

Članek slika

Ameriško gospodarstvo je avgusta ustvarilo 173.000 neto novih delovnih mest, kar je manj od pričakovanj. Stopnja brezposelnosti se je medtem glede na julij znižala za 0,2 odstotne točke na 5,1 odstotka.

Stopnja brezposelnosti v ZDA je tako na najnižji ravni po aprilu 2008, preden je ameriško gospodarstvo zdrsnilo v recesijo.

Poročilo olepšajo še popravljeni podatki za junij in julij, ko je ameriško gospodarstvo dodalo skupno 44.000 delovnih mest več od prvotnih ocen. Tako je mesečno povprečje za obdobje od junija do avgusta pri ugodni stopnji 221.000 delovnih mest mesečno.

Rast plač, ki precej vpliva na inflacijo, pa je ostala skromna. Plače so se avgusta povečale za osem centov na uro na 25,09 dolarja na uro, navaja AFP.

Podatki o brezposelnosti bodo med ključnimi za odbor za monetarno politiko ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki bi lahko ta mesec prvič po šestih letih zvišala ključno obrestno mero. Nemška tiskovna agencija dpa ocenjuje, da bi bili lahko danes objavljeni podatki dovolj dobri, da bi do tega koraka resnično prišlo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja