Fed se nagiba k skorajšnjemu začetku višanja obrestnih mer

Članek slika

Večina članov Odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) se je na zadnjem julijskem zasedanju nagibala k skorajšnjem začetku višanja obrestnih mer, vendar pa so obenem menili, da bo to odvisno od gospodarskih razmer, kar pomeni, da je vse odprto.

Federal Reserve (Fed) je v sredo objavila prepis pogovorov z zadnjega zasedanja FOMC, ki so ga finančni trgi z nestrpnostjo pričakovali, vendar odgovorov niso dobili. Trenutno se ugiba, da bo FOMC že letos začel višati obresti prvič po letu 2006. Glede na izjave predsednice Fed Janet Yellen se je začetek višanja pričakoval po septembrskem zasedanju FOMC.

Vendar pa je vse obviselo v zraku, kajti večina članov FOMC je na julijskem zasedanju menila, da gospodarski pogoji še niso povsem zreli, čeprav se približujejo točki, ko bo treba povišati obresti. Če pogoji niso bili zreli julija, so sedaj še manj - Kitajska je avgusta devalvirala svojo valuto juan, nafta se je od julijskega zasedanja spet pocenila, inflacije pa še vedno ni na obzorju.

Še vedno ni jasno, kdaj se bo začelo višanje obrestnih mer

FOMC zaseda za zaprtimi vrati, nekaj tednov po zasedanju pa objavijo prepise pogovorov z zasedanja, ki analitikom ponudijo boljši pogled v razmišljanja članov. Iz julijskih prepisov niso dobili nobene potrditve ali zavrnitve ugibanj o septembrskem začetku višanja obrestnih mer na čelu s ključno obrestno mero, ki je od decembra 2008 na ravni med 0 in 0,25 odstotka.

Gospodarska rast ZDA je daleč od bliskovite, upočasnitev gospodarskih aktivnosti Kitajske pa prav tako ne govori v prid višanja obresti. Mednarodne finančne ustanove pozivajo Fed k potrpežljivosti, vendar pa centralna banka dela to, kar uresničuje njen dvojni mandat. To je zmerna stopnja inflacije ob kar je možno nizki stopnji brezposelnosti v ZDA.

Pomanjkanje inflacije oziroma trenutno tudi obetov, da se bo ta povišala, govori proti višanju obresti. Položaj na trgu delovne sile se je sicer dovolj izboljšal, da se obresti lahko začnejo višati. Stopnja brezposelnosti je bila v ZDA julija, ko so odprli 215.000 neto novih delovnih mest, le 5,3-odstotna. Kaj se bo zgodilo septembra, je torej tudi po objavi prepisov julijskega zasedanja FOMC povsem v zraku.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja