Ameriška centralna banka pred novo odločitvijo o obrestnih merah

Članek slika

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) bo pod vodstvom predsednice Janet Yellen danes začel dvodnevno zasedanje o denarni politiki, ki ga bo Yellenova v sredo sklenila z novinarsko konferenco. Analitiki sprememb v obrestni politiki ne pričakujejo.

Ključna obrestna mera, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, je v ZDA na ravni med 0 do 0,25 odstotka že od izbruha zadnje finančne krize leta 2008. FOMC se je ni dotikal, saj je bil položaj na trgu delovne sile slab, inflacije pa ni bilo na spregled.

Z višanjem obrestne mere se ne mudi

Položaj na trgu dela se je v minulem obdobju krepko popravil in ni več dejavnik pri zadrževanju obresti na nizkih ravneh, vendar pa inflacije še vedno ni zato se z višanjem obresti ne mudi, še posebej sedaj, ko je huda zima v prvem četrtletju znova povzročila krčenje gospodarstva.

Tu so še mednarodni dejavniki, saj ameriška denarna politika ne vpliva le na ZDA. Mednarodni denarni sklad in Svetovna banka opozarjata, da bo morebitni začetek višanja obrestnih mer že letos povzročil pretrese na svetovnih finančnih trgih in pozivata FOMC, naj s tem ukrepom počaka do prihodnjega leta.

V začetku letošnjega leta se je sicer pričakovalo, da se bodo obresti začele višati po junijskem zasedanju FOMC, potem pa sta prišla huda zima in padec bruto domačega proizvoda, kar je ugibanja o višanju obresti premaknilo na september oziroma celo v prihodnje leto.

Niz ugodne statistike o rasti zaposlovanja in padanju stopnje brezposelnosti pa se ni prekinil in stave sedaj spet padajo na september, čeprav FOMC in Yellenova nikoli ne pozabita poudariti, da bo obrestna politika odvisna od stanja v gospodarstvu.

Eden od dejavnikov, ki zadržuje višanje obresti, je tudi rast vrednosti dolarja. Ta se bo v primeru višjih obresti še pospešila, kar bi bila slaba novica za ameriška izvozna podjetja.

Analitiki se bodo bolj posvetili prihodnosti

Ker se obresti tudi tokrat ne bodo spreminjale, se bodo finančni analitiki spet podali v napovedovanje prihodnosti glede na vsebino izjave po zasedanju FOMC oziroma besede centralnih bankirjev v napovedovanju prihodnjih ukrepov.

Yellenova jih bo imela priložnost pojasniti na novinarski konferenci, Federal Reserve pa bo obenem izdala tudi napovedi glede gospodarske rasti in druge gospodarske statistike.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja