IMF poziva ZDA, naj ne hitijo z višanjem obrestnih mer

Članek slika

Mednarodni denarni sklad (IMF) je v danes objavljenem rednem poročilu o ameriškem gospodarstvu ameriški centralni banki Federal Reserve (Fed) priporočil, naj ne hiti z višanjem obrestnih mer. IMF je oceno gospodarske rasti ZDA za letos zaradi slabega prvega četrtletja znižal na 2,5 odstotka.

Vendar pa slaba gospodarska rast ZDA ni to, kar IMF najbolj skrbi v zvezi z obrestnimi merami. Takoj, ko se bodo začele višati, se bo denar začel seliti v ZDA, kar bo privedlo do pretresov v svetovni ekonomiji. Kako veliki bodo, bo odvisno od časa in načina izvedbe prvega višanja obrestnih mer vse od zadnje krize leta 2008, navaja IMF.

Ameriško gospodarstvo je v prvem četrtletju letos nazadovalo zaradi hude zime, trdnega dolarja, nizkih cen nafte in stavke v zahodnih pristaniščih. IMF je še aprila ocenjeval, da bo letošnja gospodarska rast ZDA 3,1-odstotna, sedaj pa je ocene prilagodil razmeram.

To priporoča tudi Fedu, čeprav predsednica Janet Yellen po vsakem zasedanju Odbora za odprti trg, ki odloča o obrestnih merah, trdi, da bo obrestna oziroma denarna politika odvisna od razmer v gospodarstvu.

Ker ni inflacijskih pritiskov zaradi plač in cen, si lahko Fed privošči čakanje. Zadnje ocene so govorile, da bi se lahko obresti začele višati septembra, vendar pa IMF priporoča, naj se počaka do leta 2016.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja