Unicredit: Postopna normalizacija razmer v srednji in vzhodni Evropi

Članek slika

Gospodinjstva v regiji srednje in vzhodne Evrope so lani beležila solidno rast finančnih sredstev, kljub temu pa naklonjenost k varčevanju vztraja nad tisto k potrošnji. Bolj ugodno makroekonomsko okolje se je sicer odrazilo na postopni normalizaciji finančnih pogojev gospodinjstev, ugotavljajo v finančni skupini Unicredit.

Gospodarstva srednje in vzhodne Evrope so lani pokazala "prepričljive" znake okrevanja, čeprav so pogoji na trgih dela in rast bogastva gospodinjstev ranljivi in med posameznimi državami različni, je pokazala raziskava Monitor premoženja in zadolženosti gospodinjstev v srednji in vzhodni Evropi finančne skupine Unicredit.

Razvoj finančnih razmer obetajoč, a številna tveganja ostajajo

Gospodinjstva v regiji še naprej ostajajo bolj naklonjena varčevanju, kljub temu, da se je obseg finančnih sredstev lani okrepil za krepkih 21 odstotkov na okoli 1200 milijard evrov. Obenem pa se je za 17 odstotkov zvišal obseg finančnih obveznosti gospodinjstev, ugotavlja Unicredit.

S povečevanjem obsega finančnih sredstev se je povečal tudi obseg naložb v bolj prefinjene finančne instrumente, je dejal vodja regije srednje in vzhodne Evrope pri Unicreditu Gianni Franco Papa. Letos je razvoj finančnih razmer gospodinjstev obetajoč, a številna tveganja kljub temu ostajajo. Med njimi so naraščajoče cene hrane in energije, ki lahko negativno vplivajo na gospodarsko aktivnost, potrošnjo gospodinjstev in še posebej na tiste z najnižjimi prihodki.

Dejavnik tveganja so tudi varčevalni programi v številnih evropskih državah ter napovedane pokojninske reforme. Na drugi strani pa v Unicreditu pričakujejo nadaljnjo normalizacijo razmer na trgu dela ter konsolidacijo rasti razpoložljivega prihodka gospodinjstev. Ta dejavnika naj bi bila motor akumulacije neto finančnih sredstev v prihodnjih letih.

Ob tem naj bi postopno zviševanje razpoložljivih sredstev gospodinjstev spodbudilo tudi zadolževanje, čeprav bo stopnja rasti manjša kot v predkriznem obdobju, menijo na Unicreditu. Dodajajo, da so na nove razmere v državah regije dobro pripravljeni.

Finančna sredstva nemških gospodinjstev na rekordni ravni

Ta teden je sicer podatke o finančnih sredstvih nemških gospodinjstev objavila tudi nemška centralna banka. Ta sredstva so se lani močno zvišala in konec leta dosegla rekordnih 4.933 milijarde evrov. Nemška gospodinjstva so lani obseg finančnih sredstev, s katerimi razpolagajo, okrepila za 154 milijard evrov. Takšna rast je visoko nad povprečjem zadnjih let in spominja na čase po združitvi Nemčije, je na spletni strani zapisala nemška centralna banka.

Glavni razlogi za višja finančna sredstva gospodinjstev so sicer krepko gospodarsko okrevanje ter "presenetljivo" stabilen razvoj stanja na trgu dela. Vse to je vodilo k zaznanemu zviševanju razpoložljivega dohodka.

Medtem se je zadolženost nemških gospodinjstev lani povečala le marginalno. Dolg do bank in zavarovalnic je konec leta znašal 1.523 milijard evrov, s čimer zadolženost že več kot 10 let ostaja na skoraj nespremenjeni ravni. Neto finančna sredstva nemških gospodinjstev so zaradi tega dosegla 3.397 milijard evrov, so še navedli v nemški centralni banki.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja