Cene stanovanjskih nepremičnin na Kitajskem tudi marca padle

Članek slika

Cene novih stanovanjskih nepremičnin so se na Kitajskem marca v primerjavi s februarjem znižale, so pokazali pred dnevi objavljeni podatki. Kitajske oblasti so zaradi upočasnitve gospodarske rasti že razrahljale pravila glede najemanja hipotekarnih posojil.

Povprečna cena nove stanovanjske nepremičnine v 100 največjih mestih na Kitajskem se je marca v primerjavi s februarjem znižala za 0,15 odstotka na 10.523 juanov za kvadratni meter (1560 evra), je objavila neodvisna organizacija za raziskave nepremičninskega trga China Index Academy.

Padec cen se je marca nekoliko upočasnil - februarja je povprečna cena za kvadratni meter zdrsnila za 0,24 odstotka. Januarja so se cene zvišale za 0,21 odstotka, pred tem pa so padale osem mesecev zapored.

Kitajske oblasti so ta teden raven minimalne are pri nakupih drugega stanovanja s 60 do 70 odstotkov znižale na 40 odstotkov, s čimer želijo spodbuditi gospodarstvo. Pred tem so razrahljali tudi pravila glede hipotekarnih posojil.

"Sprejetih je bilo več ukrepov za stabilizacijo potrošnje, povezane z nepremičninskim sektorjem, ki bodo močno spodbudili prodajo in trgu pomagali, da se razvija na zdrav in stabilen način," je objavila China Index Academy.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja