Vodilni indikatorji kažejo spodbudno sliko

Članek slika

Tudi v prihodnje se pričakuje stabilna rast gospodarske aktivnosti.

Devetega marca je Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) objavila najnovejše poročilo o gibanju vodilnih makroekonomskih indikatorjev za različne države. Indikatorji so sestavljeni tako, da poskušajo vnaprej predvideti obrat ekonomske aktivnosti posamezne države ali regije.

Najnovejše napovedi vodilnih indikatorjev OECD nadaljujejo trend preteklih mesecev in še vedno kažejo, da se za države članice OECD kot celoto pričakuje stabilna rast ekonomske aktivnosti. V Nemčiji vodilni indikatorji potrjujejo pozitivno spremembo v trendu, ki se je začela kazati letos, prav tako so se izboljšala pričakovanja za Italijo in Francijo, kjer indikatorji nakazujejo krepitev rasti. Stabilna rast se pričakuje pri večini večjih gospodarstev vključujoč ZDA, Veliko Britanijo, Kanado, Kitajsko in Brazilijo. V Indiji vodilni indikatorji kažejo na vse močnejšo rast gospodarstva, medtem ko so se v Rusiji začeli slabšati.

Težko bi trdili, da je zadnja objava vodilnih indikatorjev OECD večje presenečenje, saj se večja pričakovanja kažejo tudi v borznih tečajih. Predvsem stimulativni ukrepi centralnih bank, od katerih imata največjo težo ECB in Japonska centralna banka, so poskrbeli, da so se pričakovanja glede prihodnje gospodarske rasti popravila, kar je močno dvignilo tečaje delnic in tudi obveznic. Tudi slabšanje indikatorjev v Rusiji je bilo pričakovano zaradi uvedbe sankcij in zaradi močnega znižanja cen energentov, na katerih sloni rusko gospodarstvo.

Glede na gibanje vodilnih indikatorjev, stimulativne ukrepe centralnih bank in rekordno nizke obrestne mere po večini gospodarstev lahko računamo, da bodo delniški trgi še naprej deležni podpore kljub relativno visokim vrednotenjem v primerjavi z zgodovinskimi ravnmi.

Graf: Vodilni indikatorji OECD

Vir: Bloomberg

Sašo Ivanović je direktor sektorja upravljanja naložb Triglav Skladi. Upravlja vzajemna sklada Triglav Steber Global in Triglav Severna Amerika.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Na borznih trgih prevladuje zmerni optimizem

30.06.2021

S. Ivanović