Nepremičnine najcenejše v zadnjih 9 letih

Članek slika

Po treh letih postopnega zniževanja so se cene rabljenih stanovanj v drugi polovici leta 2014 nekako ustalile, in sicer v Ljubljani na ravni cen iz sredine leta 2005, zunaj Ljubljane pa na ravni cen s konca leta 2006.

Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so se v letu 2014 znižale za 4,4 odstotka in tako upadle tretje leto zapored ter dosegle cene leta 2006. V zadnjem četrtletju je porasel promet z rabljenimi stanovanjskimi nepremičninami in dosegel predkrizno raven, je danes objavil državni statistični urad.

Najbolj so se pocenila rabljena stanovanja

To je tretje zaporedno letno znižanje cen stanovanjskih nepremičnin: v letu 2013 so se znižale za 4,4 odstotka, v letu 2012 pa za 8,8 odstotka.

V letu 2014 so se postopno cenile vse vrste stanovanjskih nepremičnin. Najbolj so se pocenila rabljena stanovanja, in sicer za 5,7 odstotka.

Cene teh stanovanj so se znižale tako v Ljubljani (za 3,1 odstotka) kot zunaj nje (za 7,2 odstotka). Rabljene družinske hiše so se pocenile za 3,2 odstotka, nove pa za 4,6 odstotka. Najmanj, za 2,8 odstotka, so se pocenila nova stanovanja.

V zadnjem četrtletju lani so bile cene stanovanjskih nepremičnin za 0,9 odstotka višje kot v tretjem četrtletju, še vedno pa za 4,4 odstotka nižje kot v zadnjem četrtletju 2013.

Cene novih stanovanjskih nepremičnin višje

Cene novih stanovanjskih nepremičnin so se v zadnjem četrtletju 2014 glede na predhodno četrtletje, v katerem so dosegle najnižjo doslej izmerjeno raven, zvišale za 2,6 odstotka.

Cene novih stanovanj so se na četrtletni ravni zvišale za 2,4 odstotka. "S tokratnim zvišanjem cen novih stanovanj se je nadaljevalo njihovo običajno nihanje, ki je bilo v letih 2012, 2013 in 2014 marsikdaj povezano tudi z izrazito nizkim številom prodaj novih stanovanj," ugotavlja statistični urad.

Krepka rast števila prodanih novih stanovanj

Tokrat pa je bilo s prodajo drugače: prodanih je bilo 315 novih stanovanj, kar je skoraj trikrat toliko kot v tretjem četrtletju, ko so zabeležili najmanj prodaj od leta 2007, odkar statistično spremljajo tovrstno prodajo. Toliko prodaj novih stanovanj je bilo nazadnje registriranih v letu 2010.

Več kot polovico prodaj novih stanovanj, 172, je bilo stanovanj Stanovanjskega sklada RS v Ljubljani. Prodaja stanovanj v soseski Brdo se nadaljuje in bo vplivala na višje skupno število prodaj še v letu 2015. Znaten je bil tudi delež prodaj novih stanovanj, ki so izhajale iz stečajnih postopkov. Največ tovrstnih prodaj so opravili v Trebnjem (34), manjše število pa v vseh slovenskih regijah.

Cene novih družinskih hiš običajno močno nihajo. V zadnjem četrtletju so se glede na prejšnje četrtletje zvišale za tri odstotke. Čeprav je bilo število transakcij skromno (54), je bilo najvišje v zadnjih treh letih.

Cene rabljenih stanovanj so se ustalile

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin so se na četrtletni ravni zvišale za 0,3 odstotka, na letni ravni pa znižale za 4,8 odstotka.

Cene rabljenih stanovanj so bile v povprečju enake kot v tretjem četrtletju in za 5,7 odstotka nižje kot v zadnjem četrtletju 2013.

Rabljena stanovanja v Ljubljani so bila v povprečju za 0,1 odstotka dražja kot v tretjem četrtletju in za 3,1 odstotka cenejša kot v zadnjem četrtletju 2014. Cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji se na četrtletni ravni niso spremenile, na letni pa so se znižale za 7,2 odstotka.

"Po treh letih postopnega zniževanja so se cene rabljenih stanovanj v drugi polovici leta 2014 nekako ustalile, in sicer v Ljubljani na ravni cen iz sredine leta 2005, zunaj Ljubljane pa na ravni cen s konca leta 2006," ugotavlja statistični urad.

Cene rabljenih hiš so se na četrtletni ravni zvišale za 0,8 odstotka, na letni pa znižale za 3,1 odstotka.

Krepka rast števila prodanih rabljenih nepremičnin

Krepko pa se je v zadnjem četrtletju povečalo število transakcij z rabljenimi stanovanjskimi nepremičninami, in sicer na četrtletni ravni za 14 odstotkov na 2252. Število prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin (1883) je bilo najvišje v zadnjih sedmih letih in je doseglo predkrizno raven.

"Nižje cene rabljenih stanovanj na eni strani in presežna ponudba novih stanovanj po nižjih cenah na drugi strani so spodbudile živahno trgovanje. Nepremičninski trg rabljenih stanovanj je torej v Sloveniji povsem oživel, trg novogradenj temu sledi, vendar je izid tega procesa še precej negotov," so zapisali na statističnem uradu.

Tudi promet z rabljenimi družinskimi hišami se je na četrtletni ravni znova zvišal in je že zelo blizu tistemu iz predkriznega obdobja ter najvišje v zadnjih sedmih letih.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja