Skobir: Obnova obstoječega terminala predvidoma prihodnje leto

Članek slika

Aerodrom Ljubljana se bo po spremembi lastništva najprej lotil obnove obstoječega terminala, s katero bi lahko, če bo šlo vse po načrtih, začeli prihodnje leto. V naslednji fazi bo v skladu z rastjo prometa sledil načrt o drugem terminalu, "ki pa bo verjetno malo drugačen, kot je bil dosedanji", je za STA povedal prvi mož Aerodroma Zmago Skobir.

Nemški Fraport je v Aerodromu lani kupil večinski delež, letos pa je iz lastništva iztisnil še manjšinske delničarje, tako da ima zdaj v lasti 100-odstotni delež upravljalca največjega slovenskega letališča. Po prevzemu se je pojavilo veliko vprašanj, kaj bo z investicijami na letališču.

Javnost zanima predvsem, ali bo novi lastnik podprl želje uprave Aerodroma pod vodstvom Skobirja, ki si je na Brniku prizadevala zgraditi nov potniški terminal, a so ji te načrte na skupščini leta 2013, na kateri država ni smela glasovati, prekrižali manjšinski delničarji.

Kaj sledi?

Skobir je za STA ob robu torkove mednarodne konference o podjetjih v državni lasti v Ljubljani pojasnil, da bo po iztisnitvi manjšinskih delničarjev sledila skupščina Aerodroma, ki se bo praktično umaknil z borze, preoblikovali pa ga bodo v družbo z omejeno odgovornostjo.

"V vmesnem obdobju precej delamo na razvojnem delu," je povedal Skobir. Na področju infrastrukture najprej načrtujejo obnovo obstoječega terminala, in sicer na točkah, "kjer nas najbolj boli". Ozka grla denimo predstavljajo prijave na let in varnostno-kontrolne točke, "kjer se potniški tokovi mešajo in imamo zjutraj kar precej težav". Lotili se bodo tudi povečanja in posodabljanja površin, ki so namenjene potnikom, npr. za gostinske storitve.

"V naslednji fazi bo sledil načrt - skladen z rastjo prometa - za drugi terminal, ki pa bo verjetno malo drugačen, kot je bil dosedanji," je pojasnil Skobir. In kakšna je predvidena časovnica za te projekte? "Če bo šlo vse optimalno, če se bodo vsi roki in razpisi izvedli brez zapletov, pričakujemo, da bi naslednje leto že začeli z obnovo terminala," je napovedal.

Letos pričakujejo rast prometa na letališču

Aerodrom je v prvih dveh mesecih letošnjega leta ustvaril 338.606 evrov čistega dobička, preko Brnika pa je v tem času potovalo 149.907 potnikov. Skobir s poslovanjem v začetku leta sicer ni najbolj zadovoljen. "Začetek leta je bil malo slabši, predvsem zaradi slabšega polnjenja letal Adrie Airways, tuji prevozniki so letala polnili bolje. Pričakujem pa, da bo sezona vseeno takšna, kot smo jo pričakovali," je dejal.

S poletnim voznim redom, ki bo v veljavo stopil konec marca, na letališče prihaja švicarski prevoznik Swiss Air, Turkish Airlines bo povečal število letov med Ljubljano in Istanbulom, poleti bo na Brnik letel Finnair, Adria Airways pa bo na novo uvedla povezavo s Stockholmom in Berlinom. Skobir sicer pričakuje, da bodo letos beležili od štiri- do šestodstotno rast prometa na letališču, ali je to dosegljivo, pa bodo lažje ocenili maja in junija.

Postopek prodaje Adria Airways Tehnika bo zaključen do konca marca

Glede prodaje družbe za vzdrževanje letal Adria Airways Tehnika, ki je v lasti Aerodroma in državne Posebne družbe za podjetniško svetovanje, je Skobir dejal, da bodo poskusili postopek prodaje na prošnjo najbolj resnega kupca, o katerem ni želel govoriti, zaključiti do konca marca. "Interes za nakup se je v vmesnem obdobju povečal, prišel je dodaten ponudnik. Nam se praktično ne mudi, saj podjetje trenutno posluje dobro," je dejal.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja