Največji padec gradbenih del ponovno beležila Slovenija

Članek slika

Obseg gradbenih del v območju evra se je po sezonsko prilagojenih podatkih marca na mesečni ravni v območju evra znižal za 0,3 odstotka, v EU pa zvišal za 1,9 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. Največji padec je drugi mesec zapored beležila Slovenija, kjer se je obseg gradbenih del znižal za 7,4 odstotka.

Februarja se je obseg gradbenih del na mesečni ravni znižal za 0,8 odstotka, v EU pa se je zvišal za 1,4 odstotka.

Marca se je med državami, za katere je Eurostat imel podatke, obseg gradbenih del zvišal za v petih, znižal pa v sedmih državah.

Največji padec beležile Slovenija, Portugalska in Bolgarija

Največji padec je beležila Slovenija, kjer se je obseg del znižal za 7,4 odstotka. Že februarja je v Sloveniji obseg gradbenih del na mesečni ravni upadel najbolj med vsemi državami, in sicer za 10,4 odstotka.

Poleg Slovenije sta marca največji upad beležili Portugalska (-5,1 odstotka) in Bolgarija (-3,1 odstotka).

Najvišja rast v Veliki Britaniji, Nemčiji in na Slovaškem

Obseg gradbenih del se je na mesečni ravni najbolj zvišal v Veliki Britaniji (+15,8 odstotka), Nemčiji (+6,2 odstotka in na Slovaškem (+5,6 odstotka).

Na letni ravni, v primerjavi z marcem lani, se je obseg gradbenih del v območju evra znižal za 4,9 odstotka, v celotni EU pa za 2,7 odstotka.

Največji padec na letni ravni beležile Španija, Slovenija in Bolgarija

Največji padec so med državami, za katere je Eurostat imel podatke, beležile Španija (-38 odstotkov), Slovenija (-30,8 odstotka) in Bolgarija (-19,1 odstotka), največjo rast pa Poljska (+23,5 odstotka), Nemčija (+16,2 odstotka) in Švedska (+6,2 odstotka).

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja