Hekerji ukradli osebne podatke 80 milijonov ljudi

Članek slika

Sedaj lahko po mili volji ustvarjajo nove identitete, prihajajo do raznih ugodnosti, najemajo posojila, izsiljujejo bolnike in podobno.

Ameriška zdravstvena zavarovalnica Anthem je v sredo zvečer sporočila, da so hekerji vdrli v njen računalniški sistem in prišli do baze podatkov o 80 milijonih ljudi. Ta vdor je veliko nevarnejši od podobnih vdorov v trgovinske verige, saj so računalniški tatovi dobili prav vse osebne informacije zavarovancev.

Velika nevarnost zlorab

To pomeni, da lahko po mili volji ustvarjajo nove identitete, prihajajo do raznih ugodnosti, najemajo posojila, izsiljujejo bolnike in podobno. Ukradena številka kreditne kartice v ZDA po drugi strani ne pomeni velike nevarnost, saj jo lahko lastnik prekliče in ne odgovarja za škodo še nekaj tednov po kraji.

Podatki o rojstvu, naslovu, številki socialnega zavarovanja, zdravstveni zgodovini, plači in zaposlitvi pa so zlata jama za zlikovce, ki lahko sedaj čakajo več kot leto dni, preden bodo podatke zlorabili.

Številka kreditne kartice na črnem trgu je vredna povprečno okoli pet dolarjev, podatki, kot so jih ukradli zavarovalnici Anthem, pa so ocenjeni na najmanj 50 dolarjev.

Ni znano, kaj vse je bilo ukradeno

Anthem je krajo javnosti prijavil šele v sredo zvečer, zgodila pa se je veliko prej. Podjetje ne ve, kaj vse je bilo ukradeno niti kaj vse se lahko zgodi žrtvam. Zvezni preiskovalni urad FBI vdor preiskuje.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja