Prodaja rabljenih stanovanjskih nepremičnin v ZDA najslabša v pol leta

Članek slika

Prodaja rabljenih stanovanjskih nepremičnin v ZDA je bila novembra s 4,93 milijona enot najslabša v zadnjih šestih mesecih, saj se dejavniki, ki zavirajo hitrejšo rast trga, v bistvu niso veliko spremenili. Analitiki ocenjujejo, da bo letošnja prodaja slabša od lanske.

Po podatkih nacionalnega združenja nepremičninskih posrednikov so v ZDA novembra na letni ravni prodali 4,93 milijona starih stanovanj in hiš, kar je 6,1 odstotka manj kot oktobra oziroma najmanj v zadnjih pol leta. Oktobrska prodaja je bila popravljena na 5,26 milijona enot.

V zadnjih 12 mesecih je prodaja narasla le za 2,1 odstotka in analitiki ugibajo, da bo letošnja prodaja znašala le okrog 4,94 milijona enot, kar je tri odstotke manj kot leta 2013. Zdrava raven prodaje naj bi bila okrog 5,5 milijona enot na leto.

Pozimi je prodaja tradicionalno slaba, v začetku letošnjega leta pa jo je dodatno zavrlo nenavadno slabo vreme po večjem delu ZDA.

Obresti za hipotekarna posojila so nizke, vendar pa to ne pomaga veliko, saj so pogoji za pridobitev posojila še naprej zaostreni in posojilodajalci večinoma zahtevajo najmanj 20 odstotkov vrednosti nepremičnine za polog. Stopnja brezposelnosti se sicer znižuje, plače pa so začele naraščati, ampak premalo in prepočasi.

Srednja cena rabljenega stanovanja oziroma hiše je bila novembra 205.300 dolarjev, kar na letni ravni predstavlja petodstotno rast.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja