Ukrajina na robu bankrota

IMF odkril 15-milijardno luknjo v ukrajinskih financah

Članek slika

Misija IMF, ki se mudi v Ukrajini, je sporočila, da potrebuje država dodatnih 15 milijard dolarjev (12,1 milijarde evrov) v roku nekaj tednov, da ne bi bankrotirala.

IMF je Ukrajini letos že odobril 17 milijard dolarjev (13,7 milijarde evrov) pomoči. Podpore tako drastičnemu povečanju paketa pomoči naj ne bi bilo veliko, saj Ukrajina še vedno ni izpeljala ključnih reform.

Luknja naj bi nastala zaradi 7-odstotnega krčenja ukrajinskega gospodarstva v letošnjem letu ter padca blagovne menjave z Rusijo, ki je bila še lani ukrajinski največji posamečni trgovski partner. To je vodilo v beg kapitala in v krčenje rezerv ukrajinske centralne banke. V kolikor Ukrajini ne bo uspelo zagotoviti dodatnih sredstev, bodo morali močno zmanjšati proračunske izdatke ali pa razglasiti bankrot.

Od začetka izvajanja programa pomoči (letos aprila), je Ukrajina prejela 8,2 milijarde dolarjev (6,6 milijarde evrov).

Premier Ukrajine, Arsenij Jacenjuk, je izjavil: "Ne prosjačimo in se ne pritožujemo. Pravim: smo partnerji. In če smo partnerji, potem nam pomagajte in bo ta pomoč obojestranska." Po pravilih IMF, sklad ne sme izplačati denarja, v kolikor ni prepričan, da lahko prejemnik naslednjih 12 mesecev brez težav plačuje svoje obveznosti kar pomeni, da verjetno ne bodo mogli Kijevu nakazati naslednje tranše pomoči, dokler se novoodkrita 15-milijardna luknja ne zapre.

Obseg težav se je razkril pretekli teden, potem ko je ukrajinska centralna banka sporočila, da so se državne valutne rezerve samo od maja znižale iz 16,3 milijard dolarjev na 9 milijard dolarjev. Iz podatkov je razvidno tudi, da se je vrednost zlatih rezerv v tem času znižala skoraj za polovico; padec naj bi bil posledica prodaje zlata.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja