IEA pričakuje manjše povpraševanje po nafti

Članek slika

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je danes znižala svojo napoved za povpraševanje po nafti na globalni ravni v letošnjem letu. Znižala jo je zaradi vztrajno visokih cen črnega zlata in nepričakovano šibke rasti v bogatih državah, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Po novi oceni IEA naj bi tako letošnje povpraševanje po nafti na globalni ravni znašalo 89,2 milijona 159-litrskih sodov dnevno. To je za 190.000 sodov manj, kot so ocenjevali doslej.

Prvo znižanje napovedi za povpraševanje v letu 2011

To je prvo znižanje napovedi za povpraševanje v letu 2011, odkar je IEA sredi lanskega leta podala prvo oceno za to leto. Doslej je zaradi dobrega okrevanja po svetovni gospodarski krizi ves čas zviševala svoje napovedi.

V začetku maja so se sicer cene nafte občutno znižale, vendar pa v IEA opozarjajo, da je šlo le za začasno pocenitev in da obstaja možnost, da se bodo cene še nekaj časa zviševale.

V letu 2010 3,3-odstotna rast povpraševanja

V letu 2010 je povpraševanje po nafti znašalo 87,9 milijona sodov dnevno, kar je glede na leto poprej predstavljalo 3,3-odstotno rast. Glede na najnovejšo napoved se bo letošnje povpraševanje v primerjavi z lanskim zvišalo za 1,5 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja