Opec: Motor povpraševanja po nafti ostajata Kitajska in Indija

Članek slika

Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) je v rednem mesečnem poročilu ohranila napoved svetovnega povpraševanja po nafti - letos se bo zvišalo na 88,08 milijona sodov dnevno. Motor rasti ostajajo države v razvoju, še posebej Kitajska in Indija, ki bodo nadomestile negotovo oceno povpraševanja v ZDA in na Japonskem.

"Svetovno povpraševanje po nafti se bo po pričakovanjih letos zvišalo za 1,4 milijona 159-litrskih sodov dnevno," je Opec zapisal v majskem poročilu, objavljenem na spletni strani kartela. To je skoraj nespremenjeno od prejšnjega mesečnega poročila.

Kitajska in Indija uspešno nadomeščata povpraševanje ZDA in Japonske

Potres na Japonskem, ki je drastično zarezal v porabo nafte, in gospodarska negotovost v ZDA po pojasnilih Opeca navzdol potiskata oceno po povpraševanju, vendar pa jo po drugi strani zvišuje Kitajska, ki presega pričakovanja.

Zaradi potresa in cunamija v drugem največjem svetovnem gospodarstvu, na Japonskem, se je marca povpraševanje zmanjšalo za 0,2 milijona milijona sodov dnevno, po pričakovanjih se bo trend padanja nadaljeval tudi aprila in maja. Gospodarska rast na Kitajskem, ki presega pričakovanja, pa je pripomogla k temu, da se je povpraševanje po nafti v tej državi zvišalo za 0,2 milijona sodov dnevno. Ravno ti trendi so vplivali na to, da je Opec napoved po svetovnem povpraševanju v letošnjem letu pustil skoraj nespremenjeno.

Po oceni kartela s sedežem na Dunaju se je povpraševanje po črnem zlatu lani zvišalo za 2,1 milijona sodov dnevno na 86,67 milijona 159-litrskih sodov dnevno.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja