Grep upnikom: Odpovejte se 186 milijonom evrov

Članek slika

Medtem ko sodišče odloča o predlogu za stečaj Grepa, graditelja kompleksa v ljubljanskih Stožicah, je družba vložila predlog za poenostavljeno prisilno poravnavo. Za njen uspeh bi morali upniki v kapital Grepa spremeniti vseh 186 milijonov evrov terjatev.

Po dolgotrajni agoniji in iskanju rešitev je družba Grep, ki je gradila ogromni trgovski center ob stožiškem stadionu, predlagala postopek poenostavljene prisilne poravnave. S tem je ustavila odločanje o stečaju. Spomladi ga je zahtevalo Primorje v stečaju zaradi neporavnanih obveznosti v višini sedmih milijonov evrov, vendar je sodišče ugodilo prošnji Grepa za 60-dnevni odlog. Obveznosti Grepa po najnovejših podatkih znašajo 186 milijonov evrov. Od tega ločitvenim upnikom dolguje dobrih 122 milijonov evrov, navadnim upnikom pa skoraj 64 milijonov evrov. Ker negativni kapital znaša kar 123 milijonov evrov, bi morali za uspešno izvedbo poenostavljene prisilne poravnave v kapital terjatve konvertirati prav vsi upniki.

Če bodo upniki soglašali z načrtom finančnega prestrukturiranja, bo do večinskega deleža v Grepu prišla Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Nanjo so NLB, NKBM in Abanka skupaj prenesle za več kot 90 milijonov evrov terjatev. SID banka ima po podatkih načrta za 16 milijonov evrov terjatev, še okoli 22 milijonov evrov Grep dolguje Factor banki, Banki Celje in Gorenjski banki. Največji upnik, ki svojih terjatev nima zavarovanih, je Mestna občina Ljubljana (MOL). Ta bi s konverzijo skoraj 16 milijonov evrov dolgov v kapital v Grepu pridobila 8,5-odstotni delež. Približno 27 milijonov evrov Grep dolguje še lastnikoma Energoplanu in Gradisu Skupini G (vsak od njiju obvladuje 37,5-odstotni lastniški delež, s konverzijo pa bi skupaj obvladovala 14,5 odstotka družbe). Preostalih upnikov, predvsem dobaviteljev, je okoli 70.

Da bi trgovski center zaživel, bi morali vanj vložiti še 30 milijonov evrov. Po letos narejeni oceni znaša tržna vrednost trgovskega centra v obstoječi fazi 62,3 milijona evrov, likvidacijska vrednost pa je ocenjena na 25 milijonov evrov. Tolikšen iztržek od nasedle naložbe bi si upniki lahko obetali v stečaju. Po izračunih Grepa zadostuje stečajna masa le za 20,5-odstotno poplačilo terjatev ločitvenih upnikov, navadni upniki pa ne bi prejeli ničesar. Po drugi strani bi se s prodajo trgovskega centra za ocenjenih 62 milijonov evrov poplačali tako ločitveni kot navadni upniki v višini 30 odstotkov terjatev. V primeru prodaje projekta za 40 milijonov evrov bi si oboji lahko obetali poplačilo v višini 20 odstotkov terjatev. Po pojasnilih Grepa si je od marca letos projekt ogledalo pet kandidatov, s katerimi so v družbi še vedno v stikih. To so Capital Partners Istanbul, Al- Shiddi Trading Co., Black Eagle, SES (Spar European Shopping Centres) in Delta.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja