Fed bo prenehal z mesečnimi odkupi državnih obveznic

Članek slika

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) danes začenja dvodnevno zasedanje. Na njem naj bi sprejel odločitev, da ukine enega od stimulacijskih ukrepov za ameriško gospodarstvo. Analitiki pričakujejo, da bo v sredo prišlo do ukinitve programa odkupovanja državnih obveznic in hipotekarnih vrednostnih papirjev.

FOMC je z odkupovanjem vrednostnih papirjev začel že septembra 2008, kmalu za tem pa je sprožil tudi prvega od treh krogov tako imenovanega kvantitativnega lajšanja. V sredo naj bi potekel zadnji, ki ga je leta 2012 začel prejšnji predsednik Federal Reserve (Fed) Ben Bernanke.

Fed naj bi dokončno ustavil odkupe državnih obveznic

Fed je decembra lani začel postopoma zmanjševati obseg odkupovanja državnih obveznic in vrednostnih papirjev na osnovi hipotek s 85 milijard dolarjev na sedanjih 15 milijard, za sredo pa se pričakuje dokončen pokop tega ukrepa. Odkup je bil sicer namenjen ohranjanju nizke stopnje dolgoročnih obrestnih mer in je pomagal hipotekarnemu trgu, predvsem pa borzam.

FOMC bo tako v sredo ameriškemu gospodarstvu najverjetneje odvzel eno od pomembnejših spodbud, ki sta ga pomagali držati pokonci. Druga spodbuda je ključna obrestna mera, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar. Ta kratkoročna obrestna mera je od konca leta 2008 na ravni med 0 do 0,25 odstotka in bo ostala takšna še najmanj do druge polovice prihodnjega leta.

Pričakovana sredina odprava izredne stimulacije naj ne bi vplivala na finančne trge, saj so nanjo pripravljeni od decembra lani. Ameriško gospodarstvo še naprej okreva počasi, vendar vztrajno, zato ne potrebuje več podpore.

Fed ima 38 odstotkov vseh izdanih hipotekarnih obveznic

FOMC bo moral v prihodnje začeti razmišljati tudi, kaj storiti z več kot 4000 milijarde dolarjev vrednostih papirjev, ki si jih je Fed nakopičil po izbruhu zadnje finančne krize in recesije. Fed ima 38 odstotkov vseh izdanih hipotekarnih obveznic v ZDA in 22 odstotkov državnih obveznic.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja