Nižje cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin oživile trg

Članek slika

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v drugem četrtletju v primerjavi s prvim v povprečju nižje za 2,6 odstotka. Cene novih stanovanj so padle na skoraj najnižjo izmerjeno raven, cene rabljenih hiš pa na najnižjo raven od začetka krize. Ob tem promet z rabljenimi nepremičninami nakazuje oživljanje tega dela nepremičninskega trga.

"Povečanje števila transakcij vseh rabljenih stanovanjskih nepremičnin, med katere sodijo stanovanja in družinske hiše, bi v drugem četrtletju lahko prepoznali kot znak oživljanja tega dela nepremičninskega trga," so sporočili iz statističnega urada. Pri novogradnjah takšne tendence še ne opažajo.

Cene nepremičnin nižje

Cene novih stanovanjskih nepremičnin so se v drugem četrtletju po dveh četrtletnih dvigih znižale. V primerjavi s predhodnim četrtletjem so padle povprečno za 6,8 odstotka.

Cene novih stanovanj so v drugem četrtletju v primerjavi s prvim padle za 5,4 odstotka in, kot omenjeno, skoraj dosegle doslej najnižjo izmerjeno raven, kar je 85 odstotkov vrednosti povprečne cene iz leta 2010. "Ta je bila dosežena v tretjem četrtletju 2013, in sicer po prodaji večjega števila stanovanj iz stečajne mase propadlih podjetij," so pojasnili statistiki.

V drugem četrtletju letos je bilo prodanih 133 novih stanovanj. Največ jih je bilo prodanih v osrednji Sloveniji, od tega polovica v Ljubljani.

Cene novih družinskih hiš, ki običajno močno nihajo, so se tokrat znižale. V primerjavi s prvim letošnjem četrtletjem so padle za 9,7 odstotka. Število transakcij je bilo nizko, saj je bilo prodanih 30 novih družinskih hiš.

Cene rabljenih stanovanj so se v drugem četrtletju v povprečju znižale za 0,6 odstotka. Cene teh so se v Ljubljani znižale osmo zaporedno četrtletje, tokrat za 1,6 odstotka. "Rabljena stanovanja v Ljubljani so bila tudi tokrat tista kategorija nepremičnin, ki je glede na povprečne cene v letu 2010 izgubila največ vrednosti," so nanizali statistiki.

Nižje cene so spodbudile trgovanje

Nižje cene pa so po njihovih ugotovitvah spodbudile živahnejše trgovanje. V drugem četrtletju je bilo namreč prodanih 370 rabljenih stanovanj, kar je v primerjavi s prvim četrtletjem za 34 odstotkov več in za 43 odstotkov več od četrtletnega povprečja v letu 2013.

Nasprotno se cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane niso spremenile. "V pokriznem obdobju so se postopno zniževale do ravni, ki so dosegle ob koncu leta 2006," so spomnili statistiki. Se je pa tudi zunaj glavnega mesta povečal promet z njimi. V drugem četrtletju je bilo za 31 odstotkov višje od povprečnega četrtletnega števila transakcij v letu 2013.

Cene rabljenih družinskih hiš so se znižale za 1,3 odstotka. "Ob vztrajnem zniževanju so dosegle novo najnižjo vrednost od začetka krize v letu 2009," so zapisali v uradu. Se je pa z njimi povečalo trgovanje. Število transakcij rabljenih hiš se je v drugem četrtletju v primerjavi s četrtletnim povprečjem 2013 povečalo za 40 odstotkov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja