Cene nepremičnin na Hrvaškem spet na ravni iz 2004, okrevanja trga še ni videti

Članek slika

Cene nepremičnin na Hrvaškem so se ob koncu lanskega peta vrnile na raven leta 2004, glede na predkrizni višek iz 2008 pa so bile nižje za 30 odstotkov, kažejo podatki hrvaške centralne banke. A kljub takšni občutni pocenitvi za zdaj ni znakov okrevanja anemičnega nepremičninskega trga.

Cene na ravni iz leta 2004

Hrvatska narodna banka (HNB) pojasnjuje, da so cene, ki jih določajo prodajalci, v kriznih letih upadle za okoli 20 odstotkov, a je bila cenovna korekcija navzdol nato zaradi usklajevanja ponudbe in povpraševanja še za 10 odstotnih točk večja. Samo lani in v začetku tega leta so cene na letni ravni nazadovale za 12 odstotkov.

Kot analitike centralne banke povzema hrvaška tiskovna agencija Hina, je upad v zadnjih letih popolnoma izničil predkrizno napihovanje nepremičninskega balona, raven cen pa se je vrnila na tisto iz leta 2004.

V HNB pričakujejo, da so bo glede na trenutne gospodarske razmere v južni sosedi takšen trend nadaljeval tudi v preostalem delu tega leta.

Prepogoj za okrevanje je okrevanje gospodarstva

Za opaznejše okrevanje nepremičninskega trga so predpogoj po mnenju analitikov centralne banke okrevanje gospodarstva, izboljšanje razmer na trgu dela in s te povezano izboljšanje razpoloženja med hrvaškimi gospodinjstvi.

Ob rastoči brezposelnosti, padcu razpoložljivega dohodka gospodinjstev in še vedno visoki stopnji gospodarske negotovosti potencialni kupci nepremičnin prelagajo odločitve glede nakupa, investitorji pa načrte glede izgradnje novih enot.

Hrvaška gospodinjstva visoko zadolžena

Visoka zadolženost hrvaška gospodinjstva ob tem odvrača od najemanja novih stanovanjskih posojil. Iz vseh teh razlogov trga ne spodbudijo niti nekoliko nižje obrestne mere na stanovanjska posojila. Obseg teh posojil pri hrvaških poslovnih bankah se zato v zadnjih letih zmanjšuje, samo v zadnjih dveh letih se je skrčil za dobre štiri odstotke, je še poročala Hina.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja