Federal Reserve ponovno zmanjšala obseg odkupovanja vrednostnih papirjev

Članek slika

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je po dvodnevnem zasedanju danes ponovno zmanjšal obseg odkupovanja vrednostnih papirjev za deset milijard dolarjev na 25 milijard na mesec, kratkoročnih obrestnih mer pa se v skladu s pričakovanji ni dotikal.

Federal Reserve (Fed) od septembra 2012 odkupuje obveznice finančnega ministrstva in vrednostne papirje na osnovi hipotekarnih posojil za znižanje dolgoročnih obrestnih mer. Program se od decembra lani, ko je znašal 85 milijard dolarjev na mesec, počasi zmanjšuje in se bo v skladu z načrtom iztekel po zasedanju osrednjega organa ameriške denarne politike oktobra.

Ni jasno, kdaj sledi višanje ključne obrestne mere

Izjava FOMC po zasedanju ne ponuja nobenega odgovora na ugibanja, kdaj bi se lahko začela višati kratkoročna ključna obrestna mera, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar. Ta je že od začetka zadnje finančne krize na ravni med 0 in 0,25 odstotka, analitiki pa menijo, da se bo začela višati morda v drugi polovici prihodnjega leta.

Izjava odbora pravi, da bodo kratkoročne obrestne mere ostale nizke še znatno obdobje po izteku izrednega stimulacijskega programa. Inflacije ni na obzorju in zato ni nobene potrebe po višji ceni denarja, čeprav se inflacijska stopnja približuje ciljni vrednosti dveh odstotkov, na katero z obrestno politiko meri Fed.

Gospodarstvo okreva, vendar po mnenju centralnih bankirjev še vedno potrebuje pomoč denarne politike. Gospodarska slika ZDA se sicer izboljšuje, saj je ministrstvo za trgovino danes sporočilo, da je bila gospodarska rast v drugem četrtletju štiriodstotna. Ministrstvo je popravilo tudi podatke za prvo četrtletje, ko je gospodarska dejavnost namesto po 2,9-odstotni nazadovala le po 2,1-odstotni stopnji.

Boljše stanje na trgu dela

Na denarno politiko trenutno najbolj vpliva položaj na trgu delovne sile, ki se hitro izboljšuje. Stopnja brezposelnosti je bila junija 6,1-odstotna, zasebno podjetje ADP pa je danes poročalo, da so zasebni delodajalci julija odprli 218.000 novih delovnih mest. V petek bo objavljeno poročilo o zaposlovanju in stopnji brezposelnosti ministrstva za delo, ki vključuje tudi podatke v javnem sektorju.

Izjava FOMC omenja hiter padec stopnje brezposelnosti, o kateri več ne pravi, da je "povišana", kot v zadnjih letih od krize naprej.

Kljub temu pa centralni bankirji opozarjajo, da je na podlagi kazalcev trga delovne sile mogoče sklepati, da obstaja bistvena neizkoriščenost virov v gospodarstvu. To pomeni, da zaposlovanje še ni tam kjer bi moralo biti, plače stagnirajo, delovna mesta, ki se odpirajo, pa niso enako kakovostna kot pred krizo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja