VB: Banke bodo lahko zahtevale vračilo nagrad še 7 let po izplačilu

Članek slika

Bankirji, ki so odgovorni za propad določene banke, že sedaj lahko končajo v zaporu, po novem pa bo od njih mogoče izterjati tudi izplačane nagrade.

Vračilo bonusov v primeru malomarnosti

Britanske banke bodo v prihodnje lahko od zaposlenih zahtevale povračilo nagrad še sedem let po njihovem izplačilu, določajo nova pravila, ki jih je danes razkrila centralna banka Bank of England. Povračilo bonusa bodo banke lahko zahtevale v primeru resne malomarnosti zaposlenega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bankirji, ki so odgovorni za propad določene banke, že sedaj lahko končajo v zaporu, po novem pa bo od njih mogoče izterjati tudi izplačane nagrade. To bo možno tudi v primeru, da so bili nagrajeni z delnicami, ki so jih pozneje prodali.

Britanske banke so imele doslej možnost, da so za od tri do pet let zadržale izplačilo bonusov, ki lahko dosežejo dvakratno vrednost osnovne letne plače. Sedaj pa bodo lahko nazaj izterjale tudi že izplačane nagrade.

Do sprememb pravil prihaja zaradi odkritij resnih malomarnosti in velikih tveganj, ki so jih sprejemali bančni uslužbenci pred izbruhom gospodarske in finančne krize. V zadnjem času odmeva tudi afera, v kateri so evropske banke več let manipulirale z londonsko medbančno obrestno mero libor v svojo korist.

Iskanje odgovornosti je ena od ključnih komponent vloge regulatorja

V Bank of England so ob tem sporočili, da je klicanje posameznikov na odgovornost ena od ključnih komponent vloge regulatorja bančnega sistema. Ob takšnih ukrepih so prepričani, da bodo zaposleni v bankah v prihodnje ravnali bolj preudarno in z večjim občutkom odgovornosti za svoja ravnanja.

Britansko združenje bankirjev je sicer opozorilo, da bodo strožja pravila oslabila položaj Londona kot enega od globalnih finančnih središč. Med tistimi, ki so nova pravila pozdravili, pa je izvršni direktor banke Barclays, Antony Jenkins. "Načeloma podpiram idejo, da kjer je bilo napačno ravnanje, mora biti primerna kazen," je povedal.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja