Začenja se zasedanje Odbora za odprti trg Federal Reserve

Članek slika

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) bo danes začel dvodnevno zasedanje, ki po pričakovanjih ameriških in svetovnih finančnih analitikov ne bo prineslo nobenih sprememb v denarni politiki. Po zasedanju ne bo novinarske konference, kot je to sicer navada, niti novih ocen gospodarskih gibanj.

Izjava FOMC naj bi ostala podobna tisti po junijskem zasedanju, sprememb pa ni bilo zaznati niti v poznejšem zaslišanju predsednice Federal Reserve (Fed) Janet Yellen v ameriškem kongresu. Za finančne prerokovalce bo bolj zanimivo petkovo poročilo o razmerah na trgu dela v juliju.

Stopnja brezposelnosti je v ZDA junija nazadovala na 6,1 odstotka in je že na ravni, ki so jo centralni bankirji lani navajali kot sprožilec višanja kratkoročnih obrestnih mer. Vendar pa je Yellenova letos napovedala, da stopnja brezposelnosti ne bo sprožilec, ker sama po sebi zaradi načina obdelave statističnih podatkov ni povsem realen prikaz stanja na trgu delovne sile.

Program stimulacije bodo skrčili tudi tokrat

FOMC bo v skladu s pričakovanji tudi tokrat skrčil program izredne gospodarske stimulacije namenjen ohranjanju nizkih dolgoročnih obrestnih mer, in sicer za nadaljnjih 10 milijard dolarjev, torej s 35 na 25 milijard dolarjev na mesec. Gre za odkupovanje državnih obveznic in vrednostnih papirjev na podlagi hipotek, s katerimi si je Fed krepko napihnila bilanco in jo bo morala začeti zmanjševati.

Program izredne stimulacije naj bi se tako po načrtih iztekel oktobra, ko bo na vrsti krčenje bilance, kratkoročne obrestne mere pa se bodo v skladu s sedanjimi ocenami začele višati morda v drugi polovici prihodnjega leta.

Vendar pa bo vse odvisno od okoliščin, zato bo petkovo poročilo o zaposlovanju in stopnji brezposelnosti toliko bolj pomembno. Inflacije še ni na obzorju, kar pa se lahko spremeni v primeru drastičnega izboljšanja položaja na trgu delovne sile.

ZDA naj bi letos rasle po 1,7-odstotni stopnji

Prvo četrtletje je bilo za gibanje bruto domačega proizvoda (BDP) tako slabo, da je precej znižalo obete za rast v celotnem letošnjem letu. Potem ko se je BDP v prvih treh mesecih na letni ravni skrčil za 2,9 odstotka, je tudi Mednarodni denarni sklad (IMF) znižal oceno.

IMF tako v najnovejši oceni napoveduje, da bo rast ameriškega gospodarstva letos 1,7-odstotna, kar je 0,3 odstotne točke manj od predhodne napovedi. Sklad sicer ZDA v drugem polletju napoveduje krepitev gospodarske aktivnosti.

FOMC bo imel na mizi prvo oceno gospodarske rasti v drugem četrtletju že v sredo pred koncem zasedanja. Analitiki povprečno ocenjujejo, da bo rast okoli triodstotna. Četudi bi se takšna rast nadaljevala tudi v tretjem in četrtem četrtletju, pa v celotnem letu ne bi dosegla lanskih 1,9 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja