Ameriške banke lastnikom domov izplačale tri milijarde dolarjev za poravnave

Članek slika

Ameriške banke, ki so neupravičeno izganjale lastnike stanovanj in hiš z njihovih domov, so v skladu z izvensodno poravnavo doseženo januarja 2013 lastnikom izplačale skupaj 3,1 milijarde dolarjev odškodnin.

Poročilo o plačilih je v ponedeljek objavila centralna banka Federal Reserve, ki je zapisala, da je denar dobilo 4,2 milijona ljudi. Gre za najemnike hipotekarnih posojil, ki so jih banke obtožile nerednega odplačevanja obrokov. Kasnejše preiskave so ugotovile, da je v velikem številu primerov šlo za neupravičene poskuse zaplemb nepremičnin.

V poravnavo se je vključilo 13 velikih bank, kot so Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo in Goldman Sachs, ki so raje plačale, kot pa ostale na muhi kritične javnosti in preiskovalnih organov po zadnji finančni krizi, ki so jo same zakuhale z nenadzorovanim razdeljevanjem hipotek in preprodajanjem le-teh v obliki vrednostnih papirjev.

Dogovor o poravnavi predvideva 3,6 milijarde dolarjev za odškodnine najemnikom hipotekarnih kreditov ter 5,7 milijarde dolarjev v obliki znižanja višine obrokov. Posamezniki so dobili od nekaj sto do največ 125.000 dolarjev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja