GZS: Odločitev vlade glede privatizacije nas je neprijetno presenetila

Članek slika

Poteza vlade glede privatizacije je Gospodarsko zbornico Slovenije neprijetno presenetila, je poudaril prvi mož zbornice Samo Hribar Milič. "Upam, da bo za to potezo predsednica vlade Alenka Bratušek v prihodnosti znala nositi odgovornost," je še izpostavil.

Vlada je danes sprejela sklep, da se v času do imenovanja nove vlade ne sme zaključiti noben privatizacijski postopek, ki ga vodi Slovenski državni holding (SDH), v tem času pa naj se ne začenjajo novi postopki prodaje državnih naložb. Odhajajoča predsednica vlade je pojasnila, da sklep ne pomeni zaustavitve privatizacije.

GZS: To je netransparentno in neodgovorno

Hribar Milič pa je danes v Ljubljani ob robu predstavitve gospodarske agende spomnil, da je Slovenija že dala zavezo Bruslju, da bo to opravila in da je bilo časa za analizo eno leto.

"Sedaj to v zadnjem hipu preložiti na novo vlado in novo obdobje, se mi zdi netransparentno in neodgovorno. Upam, da bo za to potezo predsednica vlade v prihodnosti znala nositi odgovornost," je poudaril.

Spomnil je, da se je podobna zgodba že zgodila z Mercatorjem, ki smo ga nekoč že skoraj prodali, pa potem spet ne zaradi takih in drugačnih političnih odločitev.

Slabo znamenje za tuje investitorje in slovensko gospodarstvo

V zbornici opozarjajo, da vnovično spreminjanje odločitev čez noč o prodaji državnega premoženja ni le slabo znamenje za tuje investitorje, ki se že zdaj izogibajo Sloveniji. To je slabo znamenje tudi za konsolidacijo javnih financ, nova delovna mesta in prestrukturiranje slovenskega gospodarstva, ki potrebuje svež kapital.

Obseg tujih naložb (merjen v deležu od bruto domačega proizvoda), ki je že tako na zelo nizki ravni, je lansko leto celo upadel. Podoba Slovenije v očeh potencialnih tujih investitorjev je bila že lani po raziskavi Fakultete za družbene vede neugledna, so zapisali v zbornici.

Ob tem so izpostavili, da je nedvomno k takšni podobi Slovenije v očeh mednarodnih investitorjev prispevalo neprivlačno in neprijazno poslovno okolje v Sloveniji, predvsem pa politične odločitve, ki so se že v preteklosti spreminjale čez noč ali pa so bile istočasno izjemno nepregledne.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja