Fed brez sprememb v denarni politiki; nižja napoved gospodarske rasti

Članek slika

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) v skladu s pričakovanji po dvodnevnem zasedanju v sredo ni spreminjal ustaljene denarne politike. Obrestne mere ostajajo nespremenjene, za deset milijard dolarjev pa so zmanjšali obseg izrednih stimulacijskih ukrepov. Nekoliko so znižali tudi napoved gospodarske rasti ZDA.

FOMC sicer ugotavlja nadaljevanje okrevanja ameriškega gospodarstva in meni, da se bo to nadaljevalo, glede inflacije pa ne pričakuje opaznejše rasti. Vse do konca leta 2016 naj bi ostala okrog ciljne stopnje dveh odstotkov.

Obrestne mere se vsaj še pol leta ne bodo spreminjale

Ključna obrestna mera, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, ostaja na od 0,0 do 0,25 odstotka in se ne bo višala tudi po izteku izrednih stimulacijskih ukrepov v obliki odkupovanja obveznic finančnega ministrstva in vrednostnih papirjev na podlagi hipotek.

FOMC je danes že petič zapored za 10 milijard dolarjev znižal obseg programa, ki se je začel z vrednostjo 85 milijard dolarjev na mesec, po novem pa znaša le še 35 milijard dolarjev na mesec. Program bo tako ugasnil še pred koncem leta.

FOMC je potrdil, da se ključna obrestna mera potem še ne bo višala in bo ostala ista za "bistveno obdobje". Predsednica Federal Reserve Janet Yellen je pojasnila, da to obdobje pomeni najmanj pol leta. Vendar pa FOMC pribija, da bo vse odvisno od gospodarskih razmer. Če bo treba, se bo politika spremenila.

Za zdaj potrebe po spremembah ni. FOMC pravi, da se je gospodarska rast v zadnjih mesecih okrepila, kazalci trga delovne sile kažejo na izboljšanje razmer, fiksne poslovne investicije pa se krepijo. Edina negativna točka ostaja stanovanjski trg, katerega okrevanje je prepočasno.

Nižja napoved gospodarske rasti

Federal Reserve je izdal tudi novo oceno gospodarske rasti, inflacije in stopnje brezposelnosti. Ocena rasti se je od zadnje malce znižala, vendar za leto 2015 ostaja nad tremi odstotki. Centralna banka za letos tako napoveduje od 2,1 do 2,3-odstotno gospodarsko rast, pred tem pa je napovedovala od 2,8 do 3-odstotno rast. Leta 2015 naj bi bila rast od 3,0 do 3,2 odstotka, leta 2016 pa od 2,5 do tri odstotke.

Federal Reserve za letos pričakuje od 6,0 do 6,1-odstotno stopnjo brezposelnosti, prihodnje leto se bo znižala na od 5,4 do 5,7 odstotka, leta 2016 pa na od 5,1 do 5,5 odstotka.

Pričakovanja inflacije pa ostajajo nespremenjena. Letos naj bi bila od 1,5 do 1,7-odstotna, prihodnje leto od 1,5 do 2-odstotna, leta 2016 pa od 1,6 do 2-odstotna.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja