Federal Reserve začenja dvodnevno zasedanje

Članek slika

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) začenja dvodnevno zasedanje o denarni politiki, po katerem analitiki ne pričakujejo velikih novosti. Predsednica centralne banke Janet Yellen bo sicer po koncu zasedanja predstavila ocene Federal Reserve, centralna banka pa bo prav tako objavila najnovejše gospodarske napovedi.

Yellenova bo na svoji drugi novinarski konferenci verjetno pod pritiskom, da podrobneje razdela svojo izjavo s prve konference, ko je nekoliko bolj natančno časovno opredelila možnost dviga ključne obrestne mere.

FOMC je po nekaj zadnjih sestankih sporočal, da bo obrestna politika ostala takšna kot je sedaj tudi bistveno po izteku izrednih stimulacijskih ukrepov. Bistveno obdobje je Yellenova aprila opredelila kot obdobje okoli šest mesecev.

Fed bo nadaljeval z zaostrovanjem denarne politike

Osrednji organ ameriške denarne politike bo najverjetneje nadaljeval s postopnim ukinjanjem ukrepov za povečanje količine denarja v obtoku v obliki odkupovanja državnih obveznic in vrednostnih papirjev na podlagi hipotek. Program se je začel s 85 milijardami na mesec in se je doslej skrčil na 45 milijard. V sredo naj bi ga Federal Reserve zmanjšal za dodatnih deset milijard na 35 milijard na mesec.

Ko se bo program dokončno iztekel torej nastopi odštevanje do začetka zaostrovanja denarne politike in izračuni kažejo, da se lahko ključna obrestna mera v ZDA navzgor s sedanjih 0 do 0,25 odstotka premakne nekje v sredini prihodnjega leta.

Predstavili bodo tudi najnovejše gospodarske napovedi

Federal Reserve bo tokrat predstavila tudi najnovejše gospodarske napovedi. Zadnje poročilo o obetih za največje nacionalno gospodarstvo na svetu je predstavila marca in takrat ocenila, da bo letošnja gospodarska rast od 2,8- do triodstotna, stopnja brezposelnosti od 6,1- do 6,3-odstotna, inflacija pa med 1,5 in 1,6 odstotka.

Inflacija tako ostaja pod ciljem centralne banke, inflacijska pričakovanja pa stabilna. To je tudi eden od glavnih dejavnikov, da sprememb v denarni politiki ne bo.

Sklepna izjava centralnih bankirjev bo v sredo verjetno izpustila omembo slabega vremena kot enega od dejavnikov za zimsko upočasnitev gospodarske dinamike. Ameriški bruto domači proizvod je v izredno hladnih zimskih mesecih na letni ravni nazadoval za en odstotek.

Morda pa bo izjava bolj optimistična glede stopnje brezposelnosti, ki je bila maja 6,3-odstotna.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja