Kazalec gospodarske klime v Sloveniji aprila višji

Članek slika

Gospodarska klima v Sloveniji se je aprila izboljšala. Kazalec gospodarske klime je bil za dve odstotni točki višji kot marca. Glede na april lani se je zvišal za osem odstotnih točk, glede na dolgoletno povprečje pa se je znižal za štiri odstotne točke, je objavil državni statistični urad.

Stanje v predelovalnih dejavnostih in trgovini na drobno boljše

Zaupanje v predelovalnih dejavnostih se je aprila zvišalo, in sicer je bil kazalnik za dve odstotni točki višji kot marca. Glede na april lani se je zvišal za osem odstotnih točk, glede na dolgoletno povprečje pa za devet odstotnih točk.

V predelovalnih dejavnostih so se kazalniki stanj glede na marec večinoma zvišali, razen vrednosti kazalnika zaloge. Kazalniki pričakovanj so se večinoma znižali, razen kazalnikov pričakovanega zaposlovanja in pričakovane proizvodnje, ki sta ostala nespremenjena.

V trgovini na drobno se je aprila zaupanje izboljšalo. Vrednost kazalca je bila za 16 odstotnih točk višja kot marca, za pet odstotnih točk višja kot aprila lani in za tri odstotne točke višja od dolgoletnega povprečja.

V trgovini na drobno so se kazalniki stanj glede na marec večinoma zvišale, razen vrednosti kazalnika obsega zalog. Tudi vrednosti kazalnikov pričakovanj za naslednje tri mesece so se v primerjavi s prejšnjim mesecem zvišale.

Glavni omejitveni dejavniki v trgovini na drobno so bili konkurenca v sektorju (navedlo jo je 48 odstotkov podjetij), nizko povpraševanje (42 odstotkov) in visoki stroški dela (42 odstotkov). 11 odstotkov podjetij ni navedlo omejitev.

Zaupanje v gradbeništvu nespremenjeno

Zaupanje v gradbeništvu je bilo aprila enako kot v marcu, 13 odstotkov višje kot aprila 2010 in za 38 odstotnih točk nižja od dolgoletnega povprečja.

V gradbeništvu so se kazalniki stanj glede na marec večinoma zvišali, razen vrednosti kazalnikov poslovnega stanja in zagotovljenega dela, ki sta ostala nespremenjena.

Glavna omejitvena dejavnika v gradbeništvu sta bila nezadostno povpraševanje (za 57 odstotkov podjetij) in velika konkurenca v panogi (54 odstotkov). Sledili so visoki stroški dela (37 odstotkov), visoki stroški materiala (30 odstotkov) ter visoki finančni stroški (30 odstotkov).

Boljše zaupanje tudi v storitvenih dejavnostih

V storitvenih dejavnostih je bilo zaupanje boljše kot marca; kazalec je bil višji za eno odstotno točko. Glede na april lani se je zvišal za 14 odstotnih točk, hkrati pa je bil za 14 odstotnih točk nižji od dolgoletnega povprečja.

Kazalniki stanj v storitvenih dejavnostih so se glede na marec zvišali, kazalniki pričakovanj pa večinoma znižali, razen kazalnika pričakovano zaposlovanje.

Največ podjetij v storitvenih dejavnostih je kot omejitev navedlo nezadostno povpraševanje, sledile so finančne in druge ovire ter pomanjkanje delovne sile. 22 odstotkov podjetij ni navedlo omejitev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja