Prodaja novih stanovanjskih nepremičnin v ZDA marca krepko navzdol

Članek slika

Zmrzal na področju trga stanovanjskih nepremičnin se je v ZDA nadaljevala tudi v marcu, saj je prodaja novih hiš in stanovanj v primerjavi s februarjem, ko je prav tako nazadovala, padla na najnižjo raven vse od julija 2013, je danes objavilo ameriško ministrstvo za trgovino.

Ministrstvo je sporočilo, da je prodaja marca padla za 14,5 odstotka na letno prilagojeno raven 384.000 enot. Trg novih stanovanjskih nepremičnin je v primerjavi s trgom rabljenih po obsegu zanemarljiv, vendar prinaša denar v javne blagajne z davki in ustvarja delovna mesta.

Nacionalno združenje nepremičninskih posrednikov je v torek objavilo, da je prodaja rabljenih stanovanjskih nepremičnin marca v primerjavi s februarjem nazadovala za 0,2 odstotka. Posledice zime so tu, saj statistika prodaje v marcu zajema pogodbe, ki so bile sklenjene že januarja ali februarja.

Prihodnji meseci bodo pokazali, ali je kriva le zima ali pa prihaja do stabilizacije trga zaradi prehitre rasti cen. V letu dni je srednja cena narasla za 12,2 odstotka, v istem času pa je prodaja novih stanovanjskih nepremičnin nazadovala za 13,3 odstotka. Od februarja je srednja cena narasla za 12,6 odstotka na 290.000 dolarjev, kar pomeni, da so kupovali le premožni.

Zalog novih stanovanjskih nepremičnin na trgu ne primanjkuje, saj jih je bilo marca na voljo 193.000 oziroma 39.000 več kot februarja. Na manjšo prodajo vpliva tudi rast hipotekarnih obresti. Od maja lani se je povprečna obrestna mera za hipoteko s 30-letno dobo odplačevanja povečala za 1,25 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja