Zdravje in farmacija - trend prihodnosti

Članek slika

Sektor zdravstva in farmacije je danes ena izmed najpomembnejših silnic družbenega razvoja. Ocenjujemo, da bo zaradi sprememb v demografski strukturi, podaljševanja življenjske dobe in povečevanja deleža izdatkov za zdravstvo, razvoj dejavnosti v tem sektorju eden izmed ključnih globalnih trendov tudi v prihodnje.

Svetovna farmacevtska industrija v zadnjih 20-ih letih beleži nadpovprečno rast prihodkov iz prodaje, hkrati se povečuje tudi njena dobičkonosnost. Povpraševanje se povečuje tako na tradicionalnih trgih, ki jih predstavljajo ZDA, Japonska in Evropska unija, kot tudi na rastočih trgih, predvsem v Aziji. Dejavnost spada med izrazito neciklične sektorje, ki praviloma dosega boljše rezultate v razmerah povečane negotovosti na kapitalskih trgih. V manj ugodnih razmerah delnice podjetij iz sektorja namreč veljajo za varno pribežališče med vlagatelji, saj povpraševanje po izdelkih in storitvah podjetij ni tako močno odvisno od cikličnih gibanj v gospodarstvu, kar se izkazuje v nižji nihajnosti prodajnih in poslovnih rezultatov. V povprečju so bilance podjetij iz sektorja dobre, zadolženost je nizka, profitne marže pa nadpovprečne. Sektor odlično kljubuje tudi vsesplošnemu pritisku na zniževanje cen zdravil, ki je zaradi proračunskih primanjkljajev in povečevanja javnih izdatkov za zdravstveno varstvo, opazen zadnjih nekaj let. Rast obsega poslovanja podjetja dosegajo tudi z diverzifikacijo, širitvijo izdelčnih linij in obsega poslovanja izven osnovne dejavnosti, predvsem na področje samozdravljenja. Na dejavnost pozitivno vplivajo tudi prevzemi in združitve, ki so že sicer tradicionalno močno prisotni v farmacevtski industriji. Potencialne prevzemne tarče so tako večja farmacevtska podjetja, s širšim, dobro pozicioniranim izdelčnim portfeljem, kot tudi manjša podjetja z nišnimi izdelki. Večje število prevzemnih aktivnosti se pričakuje predvsem v dejavnosti biotehnologije in generične farmacije.

Pozitivno tudi v prihodnje

Tudi prihodnji obeti za dejavnost so dobri, glavni elementi razvoja dejavnosti pa bodo demografski trendi: staranje prebivalstva, tako v razvitih kot tudi v rastočih državah, trend urbanizacije in povečevanje razpoložljivega dohodka v rastočih državah, ter večji poudarek ljudi lastnemu zdravju in dobremu počutju. Zaradi nizke rodnosti in podaljševanja življenjske dobe se namreč domala vse razvite države soočajo s staranjem prebivalstva, s čimer se bo delež izdatkov za zdravstveno varstvo še naprej povečeval. Po ocenah OECD se bo v razvitih državah do leta 2050 ta delež povečal za 5 odstotnih točk BDP-ja. Še več priložnosti ponujajo države v razvoju, kjer rast gospodarstva zvišuje tudi razpoložljivi dohodek prebivalstva. Poleg tega se tudi v teh državah povečuje delež starejših. Projekcije kažejo, da se bo delež starejših od 65 let v Aziji iz sedanje ravni 6-ih odstotkov povečal na 17 odstotkov. Na dejavnost bo ugodno vplival tudi trend urbanizacije prebivalstva, s čimer se bodo povečale tako potrebe prebivalcev kot tudi dostopnost do farmacevtskih izdelkov in storitev.

Gašper Dovč, spec., upravlja Triglav Svetovni, Triglav Renta in Triglav Zdravje in farmacija

-

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja